Skip to content Skip to footer

Híreink

Tisztelt érdeklődő! Korábbi híreinket az eseménynaptárban láthatja és keresheti!

November 25.

November 25-én, pénteken hatodikosok érkeztek Helvéciáról a Tinivilágba, ahol Képregényes kalandok című foglalkozásunkon vettek részt. Kiadókról, kiadványokról, alkotókról, munkafolyamatokról és hazai tehetségekről beszélgettünk egy hangulatos diavetítés keretében. Később játékos feladatokkal ismerkedtek az Internet kínálta tematikus oldalakkal és könyvtárunk kínálatával. Örömmel várjuk a többi iskola képviselőit is.

Bővebben

November 24.

“A színpad célja nagy, a színpad célja szent.” – szól egy Petőfi-idézet, mely nemcsak a közelgő Petőfi-emlékévhez, de a Latabár emlékesthez is szervesen kapcsolódott. Az egykor élt nagy színművész előtt pályatársai tisztelegtek közös műsorukkal, mely alkalomra szép számú közönség gyűlt össze. Az eseményről a Hiros.hu is beszámolt, mely cikket az alábbi linkre kattintva olvashatja el.

https://hiros.hu/kultura/szinhaz/a-120-eve-szuletett-latabar-kalmanra-emlekeztek—videoval

Bővebben

November 18.

November 18-án, egy nappal a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét előtt könyvtárunk már a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára hívta fel a figyelmet Kaiser Kornélia, a Hamburger Hungária Kft. képviselőjének előadásával. Vendégünk prezentációját rövid európai és világviszonylati kitekintővel indította, melyből megtudhattuk, hogy 2021-ben csak kontinensünkön több mint 90 millió tonna papírt gyártottak, azonban ennek a mennyiségnek több mint a felét, 50,5 millió tonna papírhulladékot újra is hasznosítottak, amely aránnyal még a fejlett Észak-Amerikát és Kínát is megelőzzük.

Magyarországon éves szinten megközelítőleg 1 millió tonna papírt használunk fel, mellyel körülbelül azonos mennyiséget termel az országban működő 7 papírgyár. Kaiser Kornélia azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a megtermelt mennyiség többsége (cégük esetében az évi 700 ezer tonna 3/4-e) exportálásra kerül, így hazánk jelentős papírimportra szorul, fényes papírgyártási múlt ide vagy oda. Ráadásul a felsorolt cégek közül mindössze csak háromnak (köztük a Hamburger Hungária Kft.-nek) alapanyaga a hulladékpapír, mellyel nem mellesleg sokkal olcsóbb és környezetbarátabb a gyártás folyamata. Ennek a nyersanyagnak 50%-a a kereskedelmi szektorból, 40%-a a háztartásokból, a maradék 10% pedig irodákból származik, amiből látszik, mekkora jelentősége van az egyének felelősségvállalásának. Mindazonáltal az előadó azt is hangsúlyozta, bizonyos mennyiségű cellulózra így is szükségük van, mert a papír sokszoros újrahasznosításával a felhasznált növényi rostokat pótolniuk kell.

A Hamburger Hungária Kft. képviselője hangsúlyozta, mennyire fontos a papír megfelelő tömörítése a begyűjtő cégeknek való átadás előtt, mivel azok eszközparkja olyan fejletlen, hogy másképp nem lenne gazdaságos, profitábilis begyűjteniük a nyersanyagot az újrahasznosításhoz. Éppen ezért mind a cégek, mind a lakosság (a nyomott MÉH-telepi felvásárlási árak miatt) abban reménykedik, hogy a MOL, mint a hulladékgazdálkodási koncessziós eljárás nyertese, 2023. július 1-jét követően pozitív hatással lesz a szektor működésére és eredményességére.

Bővebben

November 17.

Ritkán látott szerepben, ezúttal előadóként mutatkozott be közönségének “Nem középiskolás fokon…” sorozatunk vendége, a Liszt-, Bartók-Pásztory- és Kodály-díjas karnagy, Magyarország Érdemes és Kiváló művésze, Erdei Péter. Mondhatni, a Kodály Zoltán vegyeskari műveivel való foglalkozás 15 éves gyümölcsének tekinthető, hogy a többszöri, bővített kiadást megélt, elsőként 1943-ban megjelent Kodály Zoltán: Vegyeskarok című kötetét 2022-ben ő maga is átdolgozta, melyben így már 57 mű kapott helyet. Ezek öt fő kategóriába sorolhatók, mint lelkesítő írások, népdalfeldolgozások, költői művek, bibliai és liturgikus szövegek, valamint történelmi versek megzenésítései, egymáshoz képest egyenlő arányban.

Erdei Péter karnagy előadásában hangsúlyozta, az idő nem hagyott nyomot azokon a szövegeken, melyekkel Kodály Zoltán foglalkozott, mert azok ugyanúgy képesek megszólítani a XXI. század emberét is. Vendégünk előadását hang-, valamint filmbejátszásokkal színesítette, illetve a közönség örömére az egyes vegyeskari műveket a Kecskeméti Énekes Kör keltette életre. Olyan darabokat adtak elő, mint a Jövel Szentlélek Úr Isten lelkünknek, Petőfi Sándor A székelyekhez és Weöres Sándor Öregek című verse, a Salló Pista című népdal, majd Virág Benedek Békesség-óhajtás című költeménye.

Bővebben

November 17-i “Nem középiskolás fokon…” programunkon a KTV stábja is tiszteletét tette, mely előadásról Kriskó János szerkesztő, műsorvezető készített igényes összefoglalót. A Hiros.hu írott beszámolóját a hivatkozásra kattintva olvashatja el.

Bővebben

November 12.

Intézményünk névadójára, Katona Józsefre emlékeztünk november 12-én Dr. Windhager Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar oktatójának A hírnév, a kritika és a történetírás – avagy szeretjük-e még Erkel Bánk bánját? című előadásával. Bár a szóban forgó darab ősbemutatójára 1861-ben sor került, vendégünk elárulta, mint oly’ sok más alkotó, Erkel Ferenc is folyamatosan csiszolgatta művét, így az végleges változatát csak 1865-ben nyerte el.

Az idők során sok zenetörténész állította pellengérre a Bánk bánt, melynek megítélése az opera zeneszerzőjével egyetemben máig igen kétes. Talán ezért sem meglepő, hogy az 1950-es évekre olyannyira hozzányúltak az operához, hogy annak már csupán az 5%-a volt megfeleltethető az eredeti darabbal, mely változat máig része az azt játszó színházak repertoárjának. Szerencsére 2010 után, alkotó zeneszerzők bevonásával, változott az Erkel Ferencről kialakult negatív kép, hívta fel rá a figyelmet Dr. Windhager Ákos, felfedezvén stílusának erősségeit, mint a magasfokú jelenetépítést, az új disszonanciák beemelését, az újszerű hangszerelést vagy éppen a hangnemekkel és a tónusokkal való jellemzést.

A fotókért hálás köszönetünk Banczik Róbertnek!

Bővebben

November 11.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata minden évben rövid emlékműsorral tiszteleg városunk egykori szülötte és egyben sok helyi intézmény névadója, Katona József előtt. Az eseményen könyvtárunk dolgozói is részt vettek, főhajtással és koszorúval emlékezvén a magyar drámairodalom nagy alakjára. Bővebben

November 11-én, Márton napján egy vendégelőadó tisztelt meg bennünket jelenlétével Guszti bácsi Így készül a csodakert – spóroljunk magaságyással! című sorozatában. Lázár János, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomásának nyugalmazott kutatója, szőlő-szaporítóanyag termesztő előadásának elején beszélt a kecskeméti kötődési, világszinten is ismert csemegeszőlő nemesítőjéről, Mathiász Jánosról, valamint a végzettsége szerint gyógyszerészként dolgozó, de szintén szőlőt telepítő Katona Zsigmondról.
Lázár János ismertette közönségével a szőlő ivartalan, vagyis oltványokkal történő szaporítását, valamint az ivaros eljárást, ami az új fajták előállítását, a nemesítést takarja. Mindkettő rendkívül bonyolult, nagy szakértelmet igénylő feladat, valamint utóbbi igazi türelemjáték is egyben. A szakértő elárulta, a legtöbb, a szőlőt károsító kórokozó magával a szaporítóanyaggal együtt terjed, ezért volt munkahelyének (a most már elnevezésében némiképp módosult intézmény), a NAIK Szőlészeti és Borászati Intézet munkatársainak feladata a patogénmentes szaporítóanyagok előállítása.
Vendégünk előadásában röviden érintette a szőlő élettani hatásait, a gasztronómiai, kozmetikai és gyógyászati hasznosításának formáit, majd előadását rövid bemutatóval és mazsola-, illetve szőlőlékóstolóval zárta, a közönség legnagyobb örömére.

Bővebben

November 10.

A Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának tagjai legnagyobb örömére Virág Barnabás egy zenei előadással örvendeztette meg őket. Az előadás elején elhangzott, a természet a zenében téma rendkívül hálás, mert gyakorlatilag kimeríthetetlen, viszont éppen ezért küzdelmes is, hogy e végtelen merítésből csupán egy órában valaki képes legyen átadni egy kerek egész “történetet”.
Kollégánk csöppnyi népzenei falatokkal hangolta rá közönségét a klasszikus darabokra, amely során felfedte néhány növény- és állatmotívum valódi jelentését, illetve közösen el is énekeltek néhány fülbemászó dalocskát. A komolyzenei darabok közül számtalan ismert zenemű hangzott el, többek között Joseph Haydn No. 6. D-dúr Reggeli szimfóniájának I. tételének kezdete, Frédéric Chopin Desz-dúr prelűd Op. 28. no. 15. részlete, Bedřich Smetana Hazám – Moldva ismert kezdődallamai, valamint Camille Saint-Saëns Az állatok farsangjának egyes tételei is.
A klubtagok rendkívül hálásak voltak az előadó váratlan villámkérdéseiért, melyeket, legjobb tudásuk szerint igyekeztek megválaszolni is, emellett szívesen osztották meg egy-egy zeneművel kapcsolatos asszociációikat is.
Bővebben

November 5.

Tájékoztatóink hosszú sorában reméljük, most tudunk némi jó hírrel is szolgálni Hetényegyházi és Széchenyivárosi Fiókkönyvtáraink olvasóinak. Bővebben

November 4.

Sajnálattal adjuk követőink tudtára a hírt, miszerint egy újabb fiókkönyvtárunk kényszerül átmenetileg bezárni. Bővebben

Megint egy cicás videó?! Ezúttal nem. Tudta, hogy most lett egyéves a Katona József Könyvtár mobilapplikációja?

Ennyi idő alatt már több mint 2200 könyvajánlót tettünk elérhetővé, nem beszélve online játékainkról és az egy helyen elérhető, többi hasznos funkcióról. A magyar mellett ráadásul már angol és német nyelven is elérhető!

Elfogultság nélkül állítjuk, megéri letölteni. Letöltés ITT.

Bővebben

November 3.

A Kecskeméti tv rövid összefoglalójának köszönhetően egy kis ízelítőt kaphat Babahancurka mondókázónk hangulatából. Nyitvatartásunk változása miatt külön felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy ezentúl csütörtökönként 10 és 11 órakor kezdjük a foglalkozásokat.

Bővebben

Beethoven került a “Mozart bikiniben”-sorozat befejező előadásának középpontjába november 3-án, csütörtökön délután a Katona József Könyvtárban. Bősze Ádám beszélt arról, mennyire volt érvényes erre az “elefánt a porcelánboltban” jellemű emberre a korabeli bonni férfiakra is oly’ jellemző, divat iránti érdektelenség: “Beethoven számára a célszerű viselet volt fontos.” Bár az állítólagos barátok visszaemlékezéseinek hitelessége általában igencsak megkérdőjelezhető, Beethoven esetén többen is utaltak sötét bőrszínére. Ennek azután néhány időről időre felbukkanó szenzációhajhász cikk az indokoltnál nagyobb jelentőséget tulajdonít, sőt egy afrikai felmenőre hivatkozva már nevezték az első afrikai zeneszerzőnek is.
Bősze Ádám előadásából a közönség azt is megtudhatta, hogy csupán Beethoven olvashatatlan kézírásának köszönhetően ismerjük “a legnépszerűbb kaputelefon-hangot” “Für Elise”-ként (=Erzsikének), helyesen “Für Therese”, mivel szerelmének, Therese Malfattinak komponálta. Ugyancsak e hölgynek írta az Acht Gesänge und Lieder Op.52. sorozatból a No.4. Mailied című dalt, melyet a zenetörténész-műsorvezető kedvenc tenorjának, Fritz Wunderlich tolmácsolásában hallhattak a program résztvevői.
Terveink szerint Bősze Ádám január 14-én, szombaton 11 órakor ismét a könyvtár vendége lesz, amikor is a kecskeméti kötődésű zeneszerzők nyomdokain járva egy zenei tárgyú városi sétára hívja majd az érdeklődőket.
A fotókért hálás köszönetünk Banczik Róbertnek!
A Hiros.hu beszámolóját ITT olvashatja. Bővebben

November 2.

Sajnálattal kell közölnünk egy újabb hírt. Bővebben

Október 27.

Az Utazók a könyvtárban sorozatnak október 27-én Varga Erzsébet volt a vendége, aki több mint 20 évig élt New Yorkban. Az ott készített fényképeiből hozott el az előadásra közel háromszázat, bemutatta az ő „rézvárosát”, mesélt az ott megélt tapasztalatairól, benyomásairól.
A közönség megcsodálhatta a panorámaképeket, gyönyörű felvételeken láthatta a híres felhőkarcolókat, a magyar származású Emery Roth által díszített Eldorádó-házat, a Central Park különböző részeit hóval födve és szikrázó napfényben, a John Lennon-emlékhelyet, a magyar negyed kávézóját, ahova szívesen jár New York állam volt kormányzója, Georg Pataki is, hidakat, utcákat…
Megtudhattuk, miért nevezik a Brooklyn hidat gyilkos hídnak, hogy került az emblematikus bika szobor a tőzsde épületének közelébe, hogy biztosították a 19. század elején New York ivóvíz-ellátását, valamint tanácsot kaptunk, honnan lehet igazán jó fényképfelvételeket készíteni.

Bővebben

Október 26.

Öröm látni, mennyi lelkes varrni és szabni tanulni vágyó gyűlik össze hónapról hónapra Könyvtári varroda foglalkozásunkon. Varrógépeink és ollóink most is gőzerővel dolgoztak, hogy mindenki elkészíthesse a saját maga mesepárnáját. Bővebben

Október 25.

A tegnapi napon a Zrínyi Ilona Általános Iskola 5. osztályát láttuk vendégül Képregényes kalandok című foglalkozásunkra. A gyerekek érdekességeket tudhattak meg a kiadókról, hazai alkotók eredményeiről, készítési folyamatokról. Majd egy internetes információkereső játékban tehették próbára tudásukat.

A Tinivilág szeretettel várja további csoportok jelentkezését hasonlóan izgalmas foglalkozásokra! Bővebben

Október 25-én könyvtárunk adott helyet a Családnak lenni határtalanul – Fókuszban az egyszülős családok című konferenciának, mely többek között a Kulturális Híd a Térségek Között Alapítvány és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezésében került megrendezésre. Az alkalom tulajdonképpeni miértjét az esemény meghívott előadói statisztikai számadatokkal is alátámasztották. A rendezvényen részt vett és nyitóbeszédet mondott Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, aki elmondta, elvált szülők gyermekeként együtt érez az érintett családokkal, akiknek a jövőben igyekeznek minden tőlük telhető segítséget megadni egy jobb jövő reményében.
Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, csak Magyarországon 500 ezer gyermek él egyszülős családban, akiknek a száma 40 éve még csak feleennyi volt. Csak az Európai Unióban 30%-ra tehető az érintettség, világviszonylatban pedig 320 millió fiatal kényszerül csonka családban felnőni. Az okok rendkívül sokrétűek: olykor már a várandóság alatt egyedül maradnak az anyák, sokszor a válás szakítja ketté az egységet, de a halálozás sem kizárható tényező. A gyermekkel maradt szülőre így dupla felelősség és figyelem hárul, akiknek szerencsére, van hová fordulniuk segítségért. Az Egyszülős Központ 4,5 éve segíti a nehéz helyzetben lévőket, nemcsak Pesten és Budán, de több vidéki helyszínen is, többek között gyermekprogramokkal, munkavállalói és krízistanácsadással.
Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnökének előadásából kiderült, noha Magyarországon az egyszülősök aránya az EU-s szint alatt van, még így is minden 5. családot érint ez a probléma. Többségében, több mint 90%-ban a nők maradnak egyedül egy vagy több gyermekükkel, de pozitívum, hogy az utóbbi években az apák is egyre erősebben képviseltetik magukat gyermeket egyedül nevelőként. A legüdítőbb elhangzó adat viszont kétségtelenül az volt, hogy a válások száma folyamatos csökkenést mutat.
Golovics Mónika, az Egyedülálló Szülők Klubjának kecskeméti klubvezetője, valamint Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas, érdemes művész saját tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel, akik érintettként sokszor már nem is emlékeznek rá, hogy oldottak meg egy-egy lehetetlennek tűnő helyzetet. Gyermekük számára lehetőségeikhez mérten mindent igyekeztek biztosítani, miközben azt sem veszítették szem elől, hogy ebben a nehéz helyzetben dolgozó anyaként és nagybetűs Nőként is helyt tudjanak állni életükben. Bővebben
A Kecskeméti tv beszámolóját az alábbi linken tekintheti meg:

Október 23.

66 éve annak, hogy kitört az 1956-os forradalom és szabadságharc, melynek alkalmából néhány feladványt állítottunk össze tiniolvasóinknak. https://sites.google.com/view/19562022/f%C5%91oldal

Bővebben

Október 21.

A Mozart család gardróbszekrényébe pillanthattak be az érdeklődők Bősze Ádám sorozatának második előadásának keretében október 21-én, pénteken, a Katona József Könyvtár nagytermében.

A zenetörténész beszélt arról, mennyire másak voltak a higiéniás viszonyok a 18. században: gyakori volt például, hogy évente egyszer vagy kétszer fürödtek; a nők pedig azért hordtak parfümöt maguknál, hogy néha beleszagolva enyhítsék a korszakban jellemző általános bűzt. A Mozart gyerekek – Wolfgang és Nannerl – körbeturnézták Európát, és voltak, akik tubákosszelencével akarták kiszúrni Leopold szemét.

Az előadó tisztázta azt a tévhitet, miszerint a borbély és a fodrász között az lenne a különbség, hogy előbbi a férfiakkal, utóbbi pedig a hölgyekkel foglalkozik – ennek ellenére senki nem kapott kedvet, hogy a borbélyával húzassa ki a fogát. Bősze Ádám felidézte azt a történetet, amikor Wolfgang fekete kabátot akart csináltatni magának Mannheimben, ezért levélben fordult apjához és egy kvázi “beszerzés engedélyezést” írt – sajnos sikertelenül. Az ifjú zeneszerző szintén levélben győzködte apját arról, – tökéletesen ismerve annak szempontjait – hogy Constanze az ideális feleség számára, aki ha nem is annyira szép, de maga fésüli a haját. Az előadás során felvetődött a kérdés: milyen fogadtatása lenne ma egy udvarló férfinek, aki fonott copfját hajzacskóban hordja? Ugyanakkor választ kaphatott a közönség, miért kell a nőnek a férfi jobbján sétálni; hogyan lett az uraknál a kardviselésből sétapálca; és miért tűnt el a sétapálca a második világháború után.

A Mozart bikiniben sorozat befejező előadása november 3-án, csütörtökön, 17 órakor lesz, amikor is Beethoven ruhatára lesz a vizsgálat tárgya. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Bővebben

Október 20.

Fontos tájékoztató minden könyvtárhasználónak és -látogatónak. Bővebben

Immáron a harmadik film-szín-játékot volt szerencsénk levetíteni közönségünknek, köszönhetően a Madách Színháznak. Az egyórás, Szép Ernő életének 20 viszontagságos napját feldolgozó mű – Gyabronka József bravúros színészi alakításának köszönhetően – olyan mély benyomást tett a nézőkre, mintha csak saját élményeiket látták és hallották volna viszont.

A jövőben még egy, Móricz Zsigmond szerelmi életéről szóló alkotást fogunk bemutatni a lelkes, irodalombarát látogatóknak. Bővebben

Október 14.

Október 15-e, a fehér bot nemzetközi világnapja alkalmából rendezett eseményt könyvtárunk Nagytermében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete. Az eseményről a Kecskeméti tv készített részletes beszámolót. Bővebben

Október 12.

Újult erővel, friss gondolatokkal, de némiképp megváltozott tematikával tért vissza Hegedűs Ágoston Guszti bácsi kertészeti foglalkozása október 12-én. A gazdasági recesszióra és az elszabadult inflációra reflektálván most még hangsúlyosabbá és fontosabbá vált az önellátás, így rendre olyan témák kerülnek terítékre, amelyek hosszú távon sokszorosan megtérülnek.

Tekintettel arra, hogy Rostás Gábor, a Hírös-Fa Metész Szövetkezet értékesítési vezetője betegség miatt nem tudott előadást tartani, Guszti bácsi vállalta magára a feladatot, hogy a konténeres gyümölcsfák telepítéséről beszéljen az elhivatott közönségnek. Bár igaz, az árak akár 30%-kal is megemelkedtek a tavalyiakhoz képest, a Jó Föld termékcsalád gyártója szerint nem érdemes spórolni a növényvásárláskor, mert egy rezisztens, egészséges, jól előkészített faj beszerzésével éveken át megkímélhetjük pénztárcánkat a plusz kiadásoktól. Saját példaként került felemlegetésre az a néhány tő áfonyabokor, ami több mint tíz kiló termést hozott, illetve egy datolyaszilvafa, ami, ha jól érzi magát és jó földben van, már egy-két éven belül is termőre fordulhat.

Guszti bácsi Rostás Gábor prezentációjából idézte, hogy a nyugati országokban már 15-20 éve kaphatók termő cserepes növények, míg nálunk eddig jobbára a tujában és egyéb dísznövény fajokban merült ki a paletta. Ha valakinek nincs kellő szakértelme és türelme palántáról vagy magról nevelni, a lehető legjobb választás lehet egy növényútlevéllel ellátott konténeres gyümölcsfa, ami hosszú évekre biztosítja egy család asztalára a friss termést. A választék pedig rendkívül gazdag: alma, szilva, füge, gránátalma, mézbogyó, som, áfonya, homoktövis, csemegeszőlő, köszméte, ribizli, málna, szeder és még hosszan sorolhatnánk tovább. Bővebben

Október 11.

Október 11-én nyitott meg könyvtárunkban “A tehetség mindenkié” című kiállítás, melyet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete szervezett négy megyéből származó látássérült művészek munkáiból. A tárlat és az esemény legfontosabb üzeneteként fogalmazták meg, hogy az egyik legfontosabb érzékszervünk elveszítését követően is lehet szépet, értékeset és maradandót alkotni.

Az eseményen részt vett többek között a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke, Hencz András, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnöke, Ballai Anna Mária, a Balázs Béla-díjas animációs filmrendező és grafikusművész Ulrich Gábor, valamint a Kecskeméti Szent László Lions Club képviselője, Ladányi Kovács Zoltán is.

Tekintsék meg a Kecskeméti TV összefoglalóját:

Bővebben

Október 9.

Ismét zeneszóval vette kezdetét az immáron 17. Országos Könyvtári Napok Könyves Vasárnapja. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar fúvós kvintettje kicsiket és nagyokat egyaránt könyvtárunk bejárata elé csalogatott, hogy azt követően ki-ki részt vehessen a maga számára kedves programon. Bővebben

A Fuss NEKI Udvarhely akciójának keretében futó nagykövetünk, Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet vezetésével a mai napon felkerekedtünk, és sétálva megtettük a könyvtár-vízműdomb-könyvtár távot. Ezúton mondunk hálás köszönetet a Benkó Zoltán Szabadidőközpont munkatársainak, hogy a belépőjegyek árával hozzájárultak a gyűjtéshez!

Jelképes vállalásunkkal a Bibliofil Alapítvány adománygyűjtő akciójára, a határon túli könyvtárak dokumentumbeszerzésére hívtuk fel a figyelmet, melyet jelképes adományával Ön is támogathat. Utalását megteheti online, vagy látogasson el a 16 órakor kezdődő Emberek, sorsok, díjak beszélgetésre, ahol gyűjtődobozunkba is beteheti felajánlását. Bővebben

Az Országos Könyvtári Napok zárásaként idén is megrendeztük Emberek, sorsok, díjak című beszélgetésünket, melyen öt olyan embert kérdezett Kriskó János szerkesztő, műsorvezető, akik az elmúlt egy évben valamilyen kitüntetésben részesültek. A program nyitásaként Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet igazgatónő köszöntötte a jelenlévőket, majd a megyei könyvtárak fennállásának 70. születésnapja alkalmából név szerint szólította a 70. életévüket betöltött olvasóinkat, akiknek egy-egy ajándékcsomaggal jutalmaztuk sokéves felénk mutatott ragaszkodását.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült Dr. Borda Ferenc belgyógyász elárulta, bár pedagógus szülei miatt pár évig még fontolgatta a tanári pályát, végül mégis az orvoslás mellett döntött, és kezdettől fogva a belgyógyászatot tűzte ki elérendő célként. Fiatalkorában még éltek az igazi mester-tanítvány kapcsolatok, nem nézték az órát, hogy mikor jár le a munkaidejük, és bár rendkívül sokat dolgozott, sokat is köszönhet a kórházaknak, lévén így ismerhette meg feleségét is.

A Kecskeméti Televízió ügyvezető főszerkesztője, a Tóth László-díjjal kitüntetett Kozák Polett a zenei középiskolát követően szeretett volna nyelvészetet tanulni, de végül a ponthatárok meghúzása miatt kommunikáció és médiatudomány szakon tanult tovább. Noha a Kodály Zoltán Ének-Zenei iskolát és az éneklést jobbára maga mögött hagyta, az ott tanultakat kiválóan tudta alkalmazni, hiszen szerinte egy riportban és interjúban is számít a ritmus és az időérzék. Immáron 22 éve dolgozik a Kecskeméti Televíziónál, ahol szép fokozatosan mászta meg a ranglétrát, és ahol, reméli, még legalább ennyi évet eltölthet.

Váry Károly Magyar Arany Érdemkereszt díjas színművészt sebész édesanyja egyedül nevelte, akit szívesen követett is volna a pályán, lévén 2-3 hetente megműtötte ajándékba kapott plüssmedvéit. Az élet azonban máshogy alakult, és bár felvették az orvosira, végül mégis a színművészet mellett tette le végső voksát. Végtére is, ahogy mondta, 70 évesen már nem olyan biztos az ember keze, hogy műthessen, de a színpadon egy orvost még bizton el fog tudni játszani. Kriskó János kérdésére beszélt arról a 2,5 évről, amíg télen-nyáron egy sátorban, az erdő közepén élte napjait, amiről egy kollégája, Kern András kivételével senki nem tudott. Most már 10. éve játszik Kecskeméten, emellett filmekben is szerepel, például a Tóth Barnabás rendezte, 2023-ban megjelenő Mesterjátszmában.

A Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskolát az Ifjúság a Közösségért Díjjal tüntették ki, mely elismerés kapcsán Miklósné Faragó Éva intézményvezetőt kérdezte Kriskó János. A volt fuvolaművészt kollégái kérték fel az iskola vezetésére, ami miatt a zene igencsak háttérbe szorul, de egyes rendezvényeken még így is van alkalma fellépni közönség előtt. Kérdésre válaszolva Miklósné Faragó Éva elárulta, nem tartja konkurenciának a városban működő másik zenei iskolát, lévén “egy zenei nyelvet beszélnek”, sőt közös koncertet is szerveztek már, és az évek is azt mutatják, hogy nemcsak diákjaik, de tanáraik száma is fokozatosan gyarapszik. A beszélgetést meg-megtűzdelte növendékük, Kohut Péter Pál gitárszólójával.

Végezetül, de nem utolsó sorban a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal elismeréssel méltatott Buda Ferenc ült fel a színpadra, aki hangsúlyozta, a szülőknek és a pedagógusoknak rendkívül nagy szerepük van abban, rendszeres versolvasó válik-e valakiből. A régmúlt idők versei még csak-csak a figyelem középpontjában vannak, gyakran idézzük őket, azonban a kortársak már sokkal nehezebb helyzetben vannak. Egy-két kivétellel ezek a prózához képest jóval alacsonyabb darabszámban kelnek el, ezért Buda Ferenc szerint a költők nagyon sokat köszönhetnek azoknak a pedagógusoknak és könyvtárosoknak, akik aktívan tesznek azért, hogy minél többekkel megismertessék alkotásaikat. Bővebben

Ha részletesebb beszámolóra vágyik a vasárnapi Emberek, sorsok, díjak beszélgetéséről, tekintse meg a Kecskeméti tv összefoglalóját! Bővebben

Eseményben gazdagon telt el az október 3-9. között megrendezésre került Országos Könyvtári Napok kecskeméti programsorozata. Ahogy a képek is tanúskodnak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt tudtunk hasznos, jókedvre derítő kínálattal szolgálni, amiért, reméljük, jövőre is sokan fognak betérni hozzánk. Bővebben

Október 8.

Az előző évinél több kiállítóval és még színesebb kínálattal nyitottuk meg szombaton Könyvtári egészségpiacunkat. Volt minden, mi szem-szájnak ingere, lelkünknek és testünknek “gyógyszere”. A termelők rendkívül kedves, lelkesek és segítőkészek voltak, a portékák magukért beszéltek, a kóstolók mennyeiek voltak, így igazán nehéz volt megálljt parancsolni a vásárlásnak. 2023-ban folytatjuk…

Ágó Kitti Aroma- és Szépségterápia – Kecskemét, Erdők Mezők Kincsei, Kecskeméti Szatyor Egyesület, Lepke sajt, Puszta zöldje, Zöld Misszió Csomagolásmentes Bolt, köszönjük a részvételt! Bővebben

Könnyed, átmozgató tornával frissítettük fel magunkat október 8-án Nagy Andrásné Erzsike gyógytornász vezetésével. Az alkalom jó ízelítő volt, hogy saját magunkon érezzük, mennyire sokat számít akár fél óra mozgás is, ami fokozottan érvényes az ülőmunkát végzőkre és a tartósan mozgásszegény életmódot követőkre. Bővebben

A Kecskeméti Vadaskerttel kötött együttműködésünk értelmében, felelősségteljes “nevelőszülőkként” 2022-ben is örökbe fogadtuk a húszas éveiben járó örvös medvéket. Az eseményről készített beszámolót köszönjük a Kecskeméti tv munkatársainak! Bővebben

Egy baráti gesztus és a közös gondolkodás kifejezéseként ajándékozott könyvtárunk részére a Bolgár Köztársaság kecskeméti konzulátusa néhány tő igézően illatos sárga rózsát. A sajtónyilvános ültetésen részt vett Christo Polendakov, a Bolgár Köztársaság nagykövete, aki Kecskemétet a rózsák magyar fővárosaként emlegette, valamint Dr. Bocskov Petrov Jordán, a Bolgár Köztársaság tiszteletbeli konzulja is, akiknek jóvoltából nemcsak hogy tovább zöldült belső udvarunk, de több kötettel gyarapodott könyvtári állományunk is. Bővebben

Kneipp Virág könyvtáros vezetésével október 8-án kétszer is volt alkalmuk az érdeklődőknek vezetett túra formájában körbejárni az épületet, hogy többet megtudhassanak a terekben kiállított műalkotásokról. Többek között megtudhattuk, hogy a Kölcsönzési pontnál található műalkotást Törőcsik Jolán készítette, akinek annyi hazai és külföldi megrendelője volt, hogy az irodák tárgyalótermében javarészt az ő intarziás műalkotásai láthatók. Hallhattunk a könyvtár legrégebbi, 1911-ben készült kincséről, Medgyessy Ferenc Kövér gondolkodójáról, mely oldalnézetből nem is szobor, sokkal inkább dombormű, illetve a rendezvényhelyszínen helyet kapó, Tóth Krisztina készítette üvegórát is megtekinthettük. Bővebben

Az Országos Könyvtári Napok egyik kiemelt programja Bősze Ádám Mozart bikiniben című, háromrészes előadássorozatának első epizódja volt, akit, minden túlzás nélkül, repesve várt a közönség tavaszi látogatását követően. Noha a Bartók Rádió műsorvezetőjét nehezen lehetett pontatlansággal vádolni, a program elnevezésével némiképp mégis csalt, hiszen október 8-án Joseph Haydn osztrák zeneszerzőt, pontosabban az ő öltözködését vette górcső alá.

Noha a XXI. században még mindig tartja magát “a halott zeneszerző a jó zeneszerző” mondás, hiszen a kortárs művészek helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a klasszikusok, Haydn köré azonban már életében is valóságos kultusz épült. Az osztrák zeneszerzőről kevés kép maradt fent, köszönhetően annak, hogy nem szerette, ha idősen ábrázolják; 68 éves korában egy festőt meg is rótt azért, amiért a valóságnak megfelelően merte megfesteni. Külsőjéről és öltözködéséről a fennmaradt írásokból, többek között három önéletrajzából tudhatunk meg részleteket.

Ezek szerint a kor trendjének megfelelően parókát hordott, a napi tisztálkodás helyett rendszeresen rizsporozta bőrét, frakkot, harisnyát és nyakfodort viselt, éjszaka pedig a pongyola és a hálósapka szolgált általános viseleteként. Többen is megírták, nem volt kifejezetten szemrevaló férfi, arcát himlőhelyek csúfították, egyik orrnyílása pedig aszimmetrikusan eltorzult, ennek ellenére azonban rendkívül adott magára és mindennapos megjelenésére. Otthonában is úgy töltötte napjait, hogy egy sipkát a fejébe vágva bármikor kimehetett volna az utcára. Utazásai során meg-megdöbbentette a divat sokfélesége, például hogy Angliában mell alatt és nem derékban kötik meg a nadrágot, vagy hogy személyének hatására Haydn feliratos fejpántokat és olyan harisnyákat készíttettek, melyre az általa írt művek kottái szolgáltak mintaként. Bővebben

Október 7.

Október 7-én, mely nap tematikája a fiatalok esélyei és jogai, Hal Melinda klinikai szakpszichológus, a Mathias Corvinus Collegium – MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója tartott interaktív előadást középiskolásoknak. Vendégünk a diákokkal közösen vette számba a bántalmazás egyes formáit, különös tekintettel azon formáira (pl.: kirekesztés, viccelődés), melyről sokszor nem is gondolnánk, hogy ide sorolandók.
Hal Melinda a nem elbagatellizálható problémát a praxisában hallott történetekkel tette érzékletesebbé, mindemellett számba vette a zaklatás fizikai és lelki következményeit, valamint két megküzdési stratégiát kínált a diákoknak, mellyel megakadályozhatják a bántalmazás folytatását. Bővebben

Az eseményről a Kecskeméti tv készített beszámolót. Bővebben

Az Országos Könyvtári Napok mottójához hűen (Esély – Egyenlőség – Könyvtár) igyekeztünk megragadni a lehetőséget, hogy könyvtári klubjainkon túl másoknak is legyen esélye bemutatkozni a szélesebb közönség előtt. Mivel könyvtárként hiszünk benne, hogy egy könyvklubnak rendkívül nagy ereje van a közösségformálásban és -építésben, valamint az olvasásfejlesztésben és -népszerűsítésben, örömmel adtunk teret a tavaly ősszel megalakult Kecskeméti Könyvklubnak.

A három könyvbarát, Rohács Andrea, Tormási Cintia és Suba Csaba terelgette társaság alig egy év leforgása alatt már majdnem két tucatnyi könyvön rágta át magát, melyről havi rendszerességgel beszélgetnek a Kossuth téri Otthon Kávézóban. Hangsúlyozták, egyik közös könyv elolvasása sem kötelező jellegű, mert olykor a beszélgetéseik egészen más olvasmányok és témák irányába kalandoznak el. Reprezentálandó egy-egy ilyen találkozó hangulatát, sorra mutatkoztak be a klub kemény magját alkotó tagok, amely igazán szórakoztató perceket szerzett a kíváncsi érdeklődőknek. Sőt, talán nemcsak egy estét varázsoltak vele szebbé, hiszen későbbi alkalmaikra minden érdeklődőt szeretettel várnak. Bővebben

Október 6.

13 név, amit illik tudnunk, amikor október 6-án aradi vértanúinkra emlékezünk. Tudását most felfrissítheti I. emeleti magazinolvasónkban, ahol egy apró installációval állítottunk emléket hősi halottainknak. Bővebben

Ismételten köszönettel tartozunk a Madách Színháznak, hogy egy újabb remek film-szín-játékot volt lehetőségünk megtekinteni az Országos Könyvtári Napok keretén belül. Az alig egyórás alkotás hűen mutatta be a Karinthy Frigyes és Böhm Aranka közti viharoktól nem mentes szerelmi viszonyt, miközben jól ábrázolta a költő elhunyt felesége, “Boga” miatti mérhetetlen fájdalmát. A két egyetlen – Karinthy Frigyes nagy szerelmei című alkotás a közönség körében is osztatlan sikert aratott, mely vetítéssorozatot október 20-án Szép Ernő Emberszag című drámai naplójából készült darabbal folytatjuk. Reméljük, az is sokakat csalogat majd a könyvtárba. Bővebben

Október 6-án ifjabb Gyergyádesz László művészettörténész tartott előadást Kecskemét múltjáról, ennél is pontosabban Kada Elek polgármesterségének idejéről és városunk építészetéről. Az eseményről a Kecskeméti tv készített rövid beszámolót. Ezúton is köszönjük! Bővebben

Október 5.

Az Országos Könyvtári Napok harmadik napjának témája az esély az emberi méltósághoz volt, amihez szűken kapcsolódtak aznapi programjaink. 10 órától a Memória Pont Kecskemét bemutatkozóját hallgathatták meg az érdeklődők, illetőleg a Kreatív Formák Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) tartott eszközbemutatóval tarkított informatív előadást, nem csak látássérülteknek. Ha elmulasztott ezeken részt venni, tekintse meg a Kecskeméti tv összefoglalóját! Bővebben

Az Országos Könyvtári Napokon, október 5-én újabb együttműködési megállapodást kötöttünk, elmélyítendő eddigi kapcsolatainkat a Kreatív Formák Alapítvánnyal A szervezet aktívan segít a traumatikus körülmények (például betegség, baleset) következtében látássérültté vált személyeknek, hogyan élhetik túl ezt a krízist, és miként tanulhatják meg önállóan vagy minimális segítséggel élni életüket. Nagygyörgy Éva szakmai vezető és Ábelné Pintér Éva rehabilitációs szakember felhívták rá a jelenlévők figyelmét, mennyire nehéz olyan helyszínt találniuk, ahol a látássérültek gyakorolni tudják az olyan mindennapos tevékenységeket, mint a sétálás, a liftezés és a lépcsőzés, melyre ezt követően a könyvtárban lehetőségük adódik. Végezetül Dr. Nagyné Berke Mónika, a Távszem projekt képviselője beszélt a látásukban sérültek további lehetőségeiről, majd végül egy szabad eszközbemutatón próbálhatták ki a jelenlévők a kiállított darabokat.

Az előadások során elhangzott, a látássérültek számára az olvasás az egyetlen formája annak, hogy olyan távoli, soha be nem barangolt vidékeken járjanak, melyre másképp nem lenne lehetőségük, melyhez intézményünkben minden körülményt igyekszünk a továbbiakban is megteremteni. Bővebben

Az állatok világnapjáról megemlékezvén, a Jane Goodall Intézet elnöke, Kádár András tartott izgalmas előadást október 5-én az általános iskolás gyerkőcöknek Hetényegyházi Fiókkönyvtárunkban és a Piaristák terén. Vendégünk beszélt a szervezetet alapító Dame Gane Goodall életéről, hogy hogyan lett “egyszerű” kutatóból klímavédelmi aktivista, és hogy mennyivel tudunk többet az emberekhez hasonlóan eszközhasználó csimpánzokról megfigyeléseinek köszönhetően. Végül az előadás címében (Okosabb vagy mint egy csimpánz?) feltett kérdésre is választ kaptak a gyerekek, akik könnyedén oldották meg a majmoknak is elkészített feladványt. Bővebben

Október 4.

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából, október 4-én az Állatok világnapján a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány képviseletében Dr. Juharos Ágota látogatott el könyvtárunkba Rozi kutyussal. A kisiskolások különböző játékos feladatokon keresztül szerezhettek ismereteket a felelős kutyatartásról, valamint azt is megtudhatták, hogy mi is a munkája egy terápiás kutyának. Köszönjük! Bővebben

Október 4-e az állatok világnapja, aminek alkalmából egy húsmentes táplálkozásról szóló előadással kedveskedtünk a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának. Nyitott összejövetel révén azonban sokan mások is csatlakoztak az érdeklődő idősekhez.

Meghívott vendégünk, Szabó Zoltán dietetikus, táplálkozástudományi szakember elismerte, az utóbbi években valóban nagyobb hangsúlyt kaptak a növényi étrendek, azonban ez nem valamilyen újabb divathullám eredménye. Az első dokumentált vegetáriánus társaság már 1847-ben, az első vegán klub pedig 1944-ben szerveződött, de az első növényi étkezést a zászlajára tűző szakácskönyv megjelenése is az 1800-as évekre tehető.

Az előadó kifejtette, mindössze 4 életmódbeli tényező megváltoztatásával a krónikus betegségek 80%-a megelőzhető. Ez a négyes a dohányzás, a napi fél óra intenzív aktivitás, a BMI normál tartományban tartása, valamint a megfelelő étkezés, vagyis a kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztása. Bővebben

Október 1.

Munkatársaink 15 óráig játékokkal és ajándékokkal várják a kicsiket és a nagyokat a katonatelepi Őszköszöntőn. Bővebben

Szeptember 30.

Benedek Elek születésének évfordulójára emlékeztünk szeptember 30-án, a magyar népmese napján. Ezen a napon két óvodás csoport és négy általános iskolai osztály látogatott el hozzánk, akik játékos formában ismerkedtek a magyar népmesékkel. Bővebben

Szeptember 29.

„Törzsében székely volt, fia Hunniának
Hűséges szolgája bomlott századának.”

Szeptember 29-i “Nem középiskolás fokon…” sorozatunk előadásával az idén 125 éve született erdélyi magyar íróra, Tamási Áronra emlékeztünk. Az egykor élt nagy magyarról A. Szabó Magda, a Tamási Áron Közhasznú Alapítvány elnöke beszélt lelkes közönségének, aki hosszan taglalta az emlékévben szervezett programokat és azok sikerességét. Ezek célja ugyanaz, mint az előbb Székelyföldön, majd Amerikában, végül pedig Magyarországon alkotó szerzőnek, hogy hidat építsen az anyaországban lévők, az elcsatolt területeken maradt és a diaszpórákban élő honfitársak között.

Vendégünk idézett az író “Értelmes percek egy irodalmi körúton” című írásából, melyben Tamási Áron Kecskemétet varázslatos helyként írta le, ahová több alkalommal szólította vissza a kötelesség. Itt mutatták be többek között 1963 januárjában a Boldog nyárfalevél című utolsó darabját is, melyben Simon György és Dévay Camilla játszották a főszerepet.

Noha Tamási Áront mind Erdélyben, mind Magyarországon igyekezett el-elhallgattatni a politika, írótársai végig tisztelettel és megbecsüléssel tekintettek rá. Az erdélyi magyar író hangoztatta, sosem kívánt politizálni, ennek ellenére mégis betiltották azt a művét, melynek megjelenését követő 4. évben már erre hivatkozva tüntették ki Kossuth-díjjal. A. Szabó Magda még azt is elárulta közönségének, Énekesmadár című darabja (vagy ahogy szerzője nevezte, játéka) okán Katona Józseffel egy rangra emelték a következő mondattal: “Megszületett a XX. századi Bánk bán.” Bővebben

Szeptember 22.

Az Utazók a könyvtárban sorozat előadója szeptember 22-én Bozóki Balázs biológus, zoológus volt.

Bozóki igazi kalandokra vállalkozott, amikor 2021-ben világutazó barátjával, Steiger Oszkárral (az Élni a természetben című könyv szerzőjével) egy 3 hetes brazíliai útra indult, melynek célja az érintetlen esőerdő növény- és állatvilágának megismerése volt. Ehhez alapos felkészülésre volt szükség, hisz nemcsak az esőerdő jelent kihívást az európai ember számára, hanem az odáig való eljutás is. Egy olyan országban, ahol a menetrend szerinti hajókon székek helyett függőágyon foglalnak helyet az utasok, ahol a helyiek vízen úszó benzinkutakon tankolják csónakjukat, ahol egy-egy naposra tervezett buszos kirándulás könnyen 3 napra hosszabbodhat a felázott utak miatt, és ahol az egyébként jó szándékú, segítőkész lakosság többnyire csak portugálul beszél.

Az előadó a kalandjai mellett olyan praktikus tudnivalókat is megosztott a hallgatósággal, mint például, hogy moszkítóhálóval ellátott függőágyban kell aludni, és fürödni csak olyan természetes vízben ajánlatos, ahol ezt a helyiek is megteszik. Természetesen jó néhány őshonos brazíliai állatot és növényt is megismerhetett a közönség.

Az előadás végén kialakult beszélgetésben szóba került az esőerdő irtásának problematikája és a lehetséges megoldás is. Bővebben

Szeptember 21.

Szeptember 21-én Kutatók, alkotók a könyvtárban sorozatunk keretében Dr. Tóth Judit, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos főmunkatársának Kulákbánat című kötetét mutattuk be. A szerzővel a téma egyik szakértője, a történész Dr. Rigó Róbert beszélgetett, mely alkalomról a Kecskeméti tv készített hosszabb beszámolót. Köszönjük szépen Kriskó Jánosnak az igényes összeállítást! Bővebben

Szeptember 20.

Elindítottuk könyvtárunkban a használati szokásokra és a használói elégedettség mérésére irányuló vizsgálatot. A felmérést 14 éven aluli és felüli olvasóinkra is kiterjesztjük. A kérdőívek papír alapon és online formában (honlapon kihelyezve) is kitölthetők november 30-ig. A tájékoztató pontokon figyelemfelhívó plakát helyeztünk el QR-kóddal ellátva. A QR-kódról elérhetőek az online kérdőívek.
Minden ponton, illetve a Kölcsönzésen és a Ruhatárnál kihelyeztünk kérdőíveket, melyeket helyben kell kitölteni, nem vihetők el. A kitöltőket apró ajándékokkal jutalmazzuk (toll, könyvjelző stb.). Bővebben

Szeptember 20.

Kedden, 9 órakor Muráncsik Mónika: Biblioterápiás szemlélet a könyvtári munkában c. előadására került sor a Tájékoztatók Napja alkalmából a nagyteremben.

Szeptember 15.

Tegnap késő délután színvonalas film-szín-játékot tekinthetett meg népes közönségünk, köszönhetően a Madách Színháznak. Az Ady Endre szerelmi életét feldolgozó Elfogyni az ölelésben című alkotás forgatókönyvét Nyáry Krisztián irodalmár állította össze versekből, napló- és levélrészletekből, amely mellé látványos képi megjelenés és színházi játék társult. Ezúton köszönjük a KSZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája pedagógusainak és diákjainak részvételét! Aki ezúttal lemaradt a vetítésről, jövő hónapban csatlakozhat hozzánk… Bővebben

Szeptember 14.

A populáris zene műfaji meghatározhatóságának kérdéskörével foglalkozott előadása bevezetőjében Dr. Ignácz Ádám zenetörténész, a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa 2022. szeptember 14-én, szerdán, a Katona József Könyvtár „Nem középiskolás fokon…” c. sorozatában. Mint fogalmazott, a populáris zene közhasználatú zene, ahol az előadók gyakran társalkotóvá válnak. A feldolgozások sokat elárulnak arról, hogy adott korszakban hogyan, milyen úton-módon jutottak el az egyénhez a különböző művek, hogy „a helyi zenészközösségeknek milyen szerepük volt a globális zenei trendek importjában és terjesztésében.”

A zenetörténész a dél-amerikai dalokat négy típusba sorolta: 1. zenei és esztétikai értelemben is rokon latin tánczenei műfajok (tango, szamba, bossa nova, rumba, mambo, cha-cha-cha); 2. latin jazz, egzotika (pl. Yma Sumac); 3. az Andokban élő indiánok folklorisztikus zenéje; 4. új dal. Ignácz Ádám minden típusra hozott példákat, és megmutatta a közönségnek, hogyan tolmácsolta a latin-amerikai dalokat a Kádar-korszakban Ákos Stefi, Korda György vagy épp Záray Márta. Bővebben

Szeptember 13.

Népes közönség sereglett össze szeptember 13-án, hogy találkozhassanak a rendkívüli nyíltságáról és karcos iróniájáról, humoráról ismert Szentesi Évaval. A korábban a kritikákat nehezen viselő író elárulta, hosszú munkájába került, hogy ma már csak az építő jellegű és támogató olvasói, követői visszajelzésekre fókuszáljon, mivel az online világban elkerülhetetlenül kap hideget és meleget is. A címválasztás kapcsán kifejtette, a WMN szerkesztőségében valóságos szállóigévé vált, hogyha a Merkúr a retrográdba lép, abból sok jó nem sülhet ki, így gyakorlatilag a történet megírását megelőzően már tudta, hogy ez egyszer egy kötet borítóján fog szerepelni.

Szentesi Éva elárulta, igazi kihívás volt megírnia a könyvet, amiben nagy hangsúlyt kap egy szerelem és egy boldog létállapot létrejötte, míg korábban javarészt traumákról és nehéz élethelyzetekről írt. Közönségét biztosította, nem maradnak sokáig új olvasnivaló nélkül, mert 2023-ban már érkezik is a Merkúr a retrográdban folytatása. A vidám hangulatú beszélgetésen szó esett még többek között a halál utáni életbe vetett hitről, barátságról, társadalomkritikáról, mely után a közönség örömmel állt sorba egy-egy aláírásért és közös fotóért. Bővebben

Szeptember 9.

Együttműködő partnerünk, az Autista Gyermekekért Egyesület segítségének köszönhetően a tavalyi év után idén szeptember 9-én ismét ellátogattak hozzánk az Autifi podcast csoport tagjai, hogy szemléletformáló előadásukkal segítség a jelenlévőket, hogyan is kell egyenrangú partnerként kezelni egy autista személyt.

A jelenlévő Gál Milán, Maronics Lilla és Tar Lilla négy fő pont mentén határozták meg az akadálymentes kommunikáció elveit, mint a minél pontosabb megfogalmazás, egy-egy mondat, kérés mögötti ok megmagyarázása, a kommunikáció egyenessége, valamint a másik fél tisztelete. A fiatalok felhívták rá a figyelmet, lehet, hogy olykor egy autista személy beszéde túl direktnek tűnhet, de emögött sosem bántó cél húzódik meg, egyszerűen csak az információátadásra fókuszálnak. Az interaktív előadást követően most is volt lehetőség őket “élő könyvtárszerűen” kérdezni, valamint a jelenlévők segíthették a fiatalok projektjét is, melynek célja, hogy minél több magyarországi kórház autista-baráttá válhasson. Az eseményről a Hiros.hu is beszámolt, melyet ezúton is köszönünk! Bővebben

Szeptember 6.

A Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának szeptember 6-i vendége Szebenyi Etelka Opera Nagykövet, a Magyar Operaház egykori színpadi ügyelője volt, aki Shakespeare Rómeó és Júlia drámájának film- és balettfeldolgozását hasonlította össze.

Érdekes párhuzamot fedezett fel az 1998-ban bemutatott Szerelmes Shakespeare c. film és Prokofjev Rómeó és Júlia balettjének Seregi László által rendezett előadása között, mely az 1986-as ősbemutató óta töretlen sikerrel szerepel a színpadokon. Mindkét adaptációban színházat látunk a színházban, vagyis úgy nézzük az előadást, mintha magunk is a londoni Globe-ban lennénk. Szebenyi Etelka a sok videorészlet bejátszásával illusztrálta, hogy közvetítik ugyanazokat a gondolatokat a balettművészek a tánc nyelvén, mint a színészek a szavak segítségével. Emellett képet adott a reneszánsz korról és a reneszánsz színházról, valamint elárult néhány színpadi kulisszatitkot is. A Hiros.hu eseményről készített beszámolóját köszönjük! Bővebben

Szeptember 3.

Munkatársaink a Kadarka Fesztiválon népszerűsítették a Hetényegyházi Fiókkönyvtárat: játékokkal és ajándékokkal várják jelenlegi és leendő olvasóinkat! Bővebben

Augusztus 30.

Könyvtárunk munkatársai a múlt héten részt vettek a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár által szervezett “A jövő könyvtára” c. konferencián. A konferenciát szakmai kirándulások egészítették ki: felemelő érzés volt felkeresni az évfordulós alkotók, Petőfi Sándor és Tamási Áron emlékhelyeit, rácsodálkozni a székelyudvarhelyi Református Kollégium könyvtárának és a marosvásárhelyi Teleki Téka muzeális értékű könyvritkaságaira. A természet szépségét a Medve-tónál és a Madarasi Hargitán tapasztalhattuk meg igazán.

A program alkalmat teremtett megismerni és kipróbálni a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár innovatív szolgáltatásait: a szabaduló szobát, a földrengés szimulátort, a különleges hangszerek gyűjteményét és különböző fizikai kísérleteket. Bővebben

Augusztus 5.

Szeretné bediktálni gáz- és villanyórája mérőállását, azonban nem boldogul az online felülettel? Forduljon bizalommal a Katona József Könyvtár munkatársaihoz❗

Augusztus 15-ig nyitvatartási időben az I. emeleti Infotékában nyújtunk térítésmentes segítséget a mérőórák számainak bediktálásához. Keressen bennünket keddtől szombatig 10 és 19 óra közt! Bővebben

Augsztus 2.

A Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának tagjai augusztus 2-án „A Csárdáskirálynőtől a Rubik-kockáig” című kiállítás megnyitóján vettek részt, és ismerkedtek a hungarika képeslap gyűjtésének rejtelmeivel.

Horváth Zoltán 2003 óta gyűjt képeslapokat, kb. 70.000 db képeslap van a gyűjteményében. 2020-ban kezdett a külföldön kiadott magyar vonatkozású képeslapok iránt érdeklődni, és azóta már 38 országból körülbelül 1000 darabot sikerült megszereznie. Ezekből mutat be egy szép válogatást a Helyismereti gyűjteményben.

Horváth Zoltán elmondta, hogy a bélyegekkel ellentétben képeslapot bárki kiadhat, sokszor semmilyen adat nem utal a kiadóra és a kiadás évére, ezért rendkívül nehéz ezekről tudomást szerezni, beazonosítani és megszerezni. A kutatásban sokat segítettek, ötleteket adtak neki azok a könyvek, melyek külföldön is ismert magyar személyeket, külföldi magyar emlékhelyeket mutatnak be. Például Farkas József György: Magyar emlékek a nagyvilágban, Sal Endre: Mi, magyarok, Csiffáry Gabriella: Szétrajzás : híres magyar emigránsok kézikönyve.

A kiállítás augusztus 30-ig tekinthető meg a könyvtárunk II. emeleti Helyismereti gyűjteményében. Bővebben

Július 27.

Miből lesz a cserebogár?

Noha Zöld udvarunk adottságai nem a legmegfelelőbbek a zöldségtermesztésre, még a fullasztó nyári melegben is valóságos oázis született a Jó Föld Kft. gyártója, Guszti bácsi és a Poliext Kft. jóvoltából. Könyvtári magaságyásainkból minden nap van mit csemegézni: hol egy-egy szem paradicsom, uborka vagy paprika érik be, hol pedig a fűszernövényekből csípünk le egy-egy illatos hajtást. Mi ez, ha nem egy valóságos csodakert? Bővebben

Július 26.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Prológus című podcast sorozatunkban meghívott vendégeinkkel készítünk felvezető beszélgetéseket, akik valamennyien olyan magyar művészek, akik életüket a kultúra szolgálatára tették fel. Vannak köztük írók, költők, zenészek, karmesterek, a paletta pedig egyre csak színesedik. Foglalkozásuktól függetlenül egy valami azonban közös bennük: maradandó értéket teremtenek, mely nemcsak hazánk, hanem az egész Európai Unió kultúrkincsét gazdagítja, ami végső soron az egész kontinens jó hírét viszi a világban.

Valamennyi felvezető beszélgetés során szóba kerülnek ismert hazai és európai művészek, fontos történelmi események, intézmények, melyek kapcsán egy-egy az Európai Unióhoz és annak szellemi, valamint kulturális örökségéhez kapcsolódó kérdést fogalmaztunk meg. A válaszokat a podcast egyes epizódjaiban rejtettük el, de előfordul, hogy némi internetes kutatómunkára is szükség lesz a helyes megfejtéshez. Az egyes kérdésekre egy hete van válaszolni Facebook-üzenetben, a komment formájában érkező tippek érvénytelenek. A helyes megfejtők közt fordulónként egy-egy 10 ezer forint értékű Europe Direct – Bács-Kiskun megye és Katona József Könyvtár tárgyi ajándékcsomagot sorsolunk ki, melynek része egy-egy egész évre szóló ingyenes könyvtári tagság is, mely kérés szerint átruházható.

Kiss Katalin karnaggyal folytatott beszélgetésünk során a következő kérdésre várjuk a választ: Melyik ausztriai város híres példaértékű Mozart-kultuszáról és az osztrák zeneszerzőhöz kapcsolódó értékőrzéséről?

A helyes megfejtést első Prológus epizódunkban találja: Spotify vagy YouTube.

Július 15.

Egy család életében a gyermek születése felejthetetlen emlék. A szülők szívesen nosztalgiáznak a “kezdetekről”, de idővel a lurkót is elkezdheti furdalni a kíváncsiság, mi is történt a nagyvilágban azon a napon, amikor ő megérkezett. Ha most beíratja könyvtárunkba 2021/22-ben született csöppségét, babaolvasójegye mellé a gyerek születésnapján megjelent napilapot kap tőlünk ajándékba. Így nemcsak a kezdeti évei telnek majd eseménydúsan a könyvtári foglalkozások révén, de gyerkőce későbbi tudásvágyát is csillapíthatja.

Igényelhető újságok: Kecskeméti Lapok, Petőfi Népe és országos napilapok

A szolgáltatás igénybevételéhez érdeklődjön Kölcsönzési pontunkon dolgozói kollégáinknál! Bővebben

Július 10.

Által mennék a Tiszán, de a révész nem visz át… 47. alkalommal jelezte ez a szép magyar népdal, hogy ismét Kincskereső-táborba gyűltek össze a gyerekek. A dal Szegedet, a Kincskereső folyóirat hazáját jelképezi, s bár a folyóirat már nem létezik, de szellemiségét, az általa közvetített értékeket megőriztük. A Katona József Könyvtár 29. alkalommal adott otthont ennek a tábornak. 2022 júliusában 8 település fiataljai tölthették meg tarisznyájukat igazi kincsekkel, ismeretekkel, élményekkel.

Dorog délceg daliákat delegált,

Hatvan hetvenkedő haramiákat hozott,

Kecskemét kitűnő képviselőket küldött,

Leányvár lelkes legényeket léptetett,

Tokod tudós társaságot terelt,

Gödöllő gondolkodó géniuszokat gurított,

Hajdúböszörmény hetyke hóhányókat helyezett,

Székesfehérvár sziporkázó személyeket szolgáltatott.

A résztvevők intenzíven dolgoztak azon, hogy a tábor végén a népes közönséggel együtt örülhessünk a megszületett írásoknak, rajzoknak, s együtt élvezhessük Janikovszky Éva máig aktuális írása alapján színpadra állított jeleneteket. Tartalmas, szép napokat töltöttünk együtt! Találkozzunk 2023-ban a 48. Kincskereső-táborban! Bővebben

Július 8.

Játékokkal és könyvtári hétpróbával töltöttük a délelőttöt, majd délután Mészöly Ágnes írónő látogatott el hozzánk. A nap ezúttal is a Könyvtári Kávézóban zárult egy finom uzsonnával. Találkoz(z)unk jövőre! Bővebben

Július 7.

Állati jó játékokkal kezdtük Könyves kalandok nyári táborunk csütörtök reggelét. A Természet Házában Sherlock Foxtól sok mindent megtudtunk az állati nyomokról, melyeket ezt követően fel is kutattunk. Délután egy kedvelt gyógynövényünké volt a főszerep, amiből illatos párnácskákat készítettünk. Bővebben

Hónapról hónapra hatalmas változáson esnek át könyvtári magaságyásaink. A “sóskabokrokból” már többször is csemegézhettünk, a roppanós, finom paprikákba is bele-belekóstolhattunk, és már érnek az első paradicsomaink is. Nem is beszélve a fűszernövény “kiskertünkről”, ami roskadásig telt finomságokkal, amikből szintén nem győzünk csipegetni. Időközben a borsónak lejárt az ideje, de helyette már hosszan nyújtóznak az uborkatövek. Öröm rájuk nézni, öröm kertészkedni és még nagyobb öröm belőlük falatozni.

Kit sikerült még Guszti bácsinak “megfertőznie” a magaságyások iránti lelkesedésével? Bővebben

Július 6.

Közös játékkal indult a napunk, majd a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben ügyeskedtünk, ahol csodás nemeztulipánok nyíltak kezeink között. Ebéd után Mátyás király udvarában találtuk magunkat. Felidéztük az uralkodó nagy tetteit, valamint négy róla szóló mesét el is játszottunk. Bővebben

Július 5.

Könyves kalandok nyári táborunk keddi napjának kezdetén kortárs magyar írók műveiből szemezgettünk (mozgással kísérve), majd magyar feltalálókról és híres találmányaikról szóló játékos ismeretszerzés következett. A nap A csillagszemű juhász című népmese dramatizálásával zárult. Bővebben

Július 4.

Kezdetét vette immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő nyári táborunk. Egy csokorra való ízelítőt küldünk az első napról: ismerkedési játékok, digitális tábla használata, robotika, barkácsolás. Bővebben

Június 25.

Öröm volt nézni azt a sok boldog, önfeledten szórakozó gyermeket, tinit és felnőttet, akik június 25-én élettel töltötték meg a könyvtárat. A Múzeumok Éjszakája kínálatára több mint ezren voltak kíváncsiak, 2/3-os arányban a 14 év felettiek javára, de nagy volt az átjárás a különböző korcsoportoknak szóló programok közt. Még az idősebbeket is ámulatba ejtette a VR szemüveg nyújtotta virtuális élmény, és sok fiatal volt kíváncsi a hetvenes évek filmhíradóinak vetítésére. Földszinti tereinkben délután 15 órától kezdődően nagy volt a nyüzsgés, hol a mesehallgató és játszó gyerekek, valamint felnőttek, hol a nyomozó tinicsapatok, hol pedig az estét felejthetetlenné tévő verskoncert miatt. Noha könyvtárként “kilógunk” az országos eseményhez kapcsolódó intézmények sorából, látogatóink évről évre a tudtunkra adják, hogy számítanak ránk. Ezúton mondunk hálás köszönetet mindazoknak, akik a szombati napjukat nálunk töltötték! Bővebben

Június 23.

Az Utazók a könyvtárban sorozat előadója június 23-án Marton Gézáné nyugalmazott tanár volt, akire több éve egy tangó tánctanfolyam olyan nagy hatással volt, hogy feltétlenül el akart jutni Argentínába, a tangó hazájába. Erre három évvel ezelőtt, egy társas utazás keretében nyílt lehetősége. Ennek az utazásnak az élményeit osztotta most meg a közönséggel.

A beszámolóból nemcsak az épületeket ismerhettük meg, hanem azokat az embereket is, akik a falai közt éltek: hallhattunk többek között Juan és Eva Perón, Czetz János honvédtábornok, José de San Martín szabadságharcos, Carlos Gardel tangóénekes életéről és haláláról. Az előadás főszereplője természetesen a tangó volt. Megismerhettük a tánc alaplépéseit, és megtudhattuk, hogy Buanos Airesben a látogató sokszor láthat az utcán tangózó embereket. Bővebben

Június 18.

“Megszólalásig Bach” címmel tartott barokk kamarazenei hangversenyt június 18-án, szombat délután a Recurring Company régizene együttes a Katona József Könyvtárban. A koncertműsor koncepcióját Illés Szabolcs muzikológus, a társulat hegedűse ismertette a közönséggel. A kiválasztott darabok egyike sem a legismertebb Bach, Johann Sebastian műve volt, ugyanakkor valahogyan mind kötődött a komponistához. A nyitódarabot az a Johann Gottlieb Goldberg írta, akinek Bach híres variációsorozatát ajánlotta. Elhangzott a műsorban olyan alkotás, melyről bizonyosan tudjuk, Bach másolatot készített róla, és olyan is, mely feltételezhetően megtalálható volt a zeneszerző kottatárában. A koncert záró produkciója a fiának, Carl Philipp Emanuelnek munkája volt. A tehetséges, fiatal muzsikusok játéka színben, dinamikában, artikulációban jól illusztrálta a koncert bevezetőjében ismertetett “hangokkal való beszéd” harnoncourti gondolatát. Edőcs Fanni a csembaló élesen ciripelő hangja ellenére szóló számaiban különösen nagy érzékenységet és érzelmi gazdagságot jelenített meg. Bővebben

Június 14.

A Széchenyi István Technikum kilencedikes diákjai Könyvtári küldetés játékunkon vettek részt, melynek keretében izgalmas feladatokon át ismerték meg állományunkat és szolgáltatásainkat. Továbbra is szívesen várjuk tábori csoportok, baráti társaságok jelentkezését könyvtárbemutatóinkra. A fotókon az egyik állomás eredményét osztjuk meg követőinkkel. Bővebben

Június 14-én nyílt meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága által kiírt “Így közlekedtek ti!” című rajzpályázat anyagából összeállított kiállítás. A magukat három korosztályban képviseltető pályázók a biztonságos közlekedést, valamint gyakori közlekedési vétségeket, elrettentő példákat jelenítettek meg a papíron. A pályamunkák mintegy hagyományteremtő szándékkal ismét a könyvtár Tinivilágában kaptak helyet, amely képek mellé ismeretterjesztő irodalmi ajánlót helyeztünk el, ezzel mélyítve el a gyerekek és fiatalok biztonságos közlekedésbeli ismereteit. A tárlat egészen június végéig lesz megtekinthető.
Az eseményről a helyi sajtó is beszámolt. Nekik hálásan köszönjük a tudósítást!
BAON Bács-Kiskun Megyei Online

Bővebben

Június 11.

Az időjárás okozta nehézségek ellenére számtalan örömteli pillanatnak voltunk szemtanúi a múlt héten lezajlott 93. Ünnepi Könyvhétnek. Jöhetett eső, szél és égzengés, a könyvvásárral párhuzamosan folyó láncolvasó demonstrációt semmi sem zavarhatta meg. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi fiatal érezte fontosnak, hogy bizonyítsa, nem igazak a sztereotípiák, miszerint a fiatalok figyelmét már csak a kütyük tudják lekötni.

Az új kiadványok mellett sok-sok használt, antik példány közül is válogathattak a Piaristák terére látogatók, ahol tényleg gyerekektől a szépkorúakig mindenki talált magának kedvére valót. Sok örömteli találkozásra került sor írók és olvasók közt, és nem egyszer kígyóztak a sorok az asztalok előtt egy-egy szerzői aláírás reményében.
Reméljük, jövőre ugyanitt és ugyanekkora, ha nem nagyobb létszámban lesz lehetőségünk találni a kecskeméti és környéki olvasókkal, irodalombarátokkal. Bővebben

A sokak által humoristaként ismert, de néhány éve íróként, most pedig költőként is bemutatkozó Dolák-Saly Róbert legújabb kötetének (A füle sem tréfa!) bemutatóján szem nem maradt szárazon a nevetéstől. A felnőtt korosztálynak a L’art pour l’art Társulatban alakított karaktereinek fel-felbukkanásai okoztak kellemes perceket, míg az összesereglett gyerekeket a frappáns, közismert állatokról szóló versek felolvasása lelkesítette.

Dolák-Saly Róbert kifejtette, legújabb kötetével kritikai gondolkodásra készteti az olvasót (az ajánlás szerint 0-150 éves korig) és mintegy tükröt tart felénk, hogy mi, emberek, miként is bánunk az egyes állatokkal, például a hiénával, a tigrissel vagy éppen a sivatagi rókával. A szerző hosszan ecsetelte, mennyire fontosnak érzi, hogy gügyögés helyett felnőttként szóljunk a gyerekekhez, mert, ahogy fogalmazott, ők még elfogulatlanok, nem hatnak rájuk a merev sémák, kritikusak és kifejezetten okosak. Bár személyéből valósággal áradt a természetes humor, megerősítette a jelenlévőket, hogy ezzel nemcsak születni lehet, hanem tanulni és tanítani is érdemes. Hiszen, ahogy egy közismert mondás is tartja, akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes. Bővebben

A 93. Ünnepi Könyvhét sorban, de nem prioritás szerint, utolsó programja egy, a többségi társadalom figyelmét jobbára elkerülő témáról, az autizmus spektrum valamely pontján elhelyezkedőkről szólt. Varga Éva klinikai szakpszichológus évek óta foglalkozik autizmussal élő gyerekekkel, akiknek megsegítésére hozta létre képes szociális történeteket tartalmazó, Ügyes vagyok! című könyvét.

A szerző interaktív előadásában hangsúlyozta, nem pusztán az autisták számára jelent könnyebbséget, segítséget a vizualitás, hiszen ép gyerekként és felnőttként is gyakran támaszkodunk akár a közlekedés, akár városnézés során jól beazonosítható piktogramokra. Az elmondottakat egy gyors gyakorlattal szemléltette, mely megmutatta, hogy neurotipikusként (vagyis nem a spektrum valamely pontján lévőként) is eltérő, kinek jobb a szóbeli és kinek a képi instrukció egy-egy adott élethelyzetben. Egy autista gyermek számára azonban igazi segítség, ha egy könyv főszereplőjének helyébe képzelheti magát, hogy megtanulja, mely társas interakcióban hogyan szabad és hogyan nem szabad viselkednie. Varga Éva klinikai szakpszichológus kötetét úgy alkotta meg, hogy azt otthon a szülővel is használni tudják a gyerkőcök, így mire kilépnek a család szocializációs közegéből, már felvértezve állnak a társas kapcsolódás jelentette kihívások elé. Bővebben

Június 10.

Június 10-én egy helyi szerző, Albert Csilla mutatkozott be közönségének első kötetével. A Katona József Gimnázium tanára még 2011-ben lepte meg kollégáit azzal, hogy első helyezést ért el a kaposvári színház drámapályázatán. Sokan nem tudták róla, hogy főállása mellett írogat, pedig saját bevallása szerint régóta teszi ezt. Azóta több versét, kisprózáját publikálta az online térben, de nyomtatott könyv formájában csak most, 2022-ben örvendeztette meg közönségét.

Karrierregénye nemcsak, hogy emlékeztet Standhal Vörös és feketéjére, hanem annak mintegy modern kori átirata is egyben. Beszélgetőpartnere, Szabó Zoltán, a huszadikszazad.hu alapító-főszerkesztője kérdésére Albert Csilla elárulta, a regényben is tematizált “kasztrendszerek”, társadalmi osztályok közötti átjárhatóság valójában igen nehéz, és ha valakinek sikerül is kitörnie a családja által predesztinált közegéből, közel sem biztos, hogy komfortosnak találja majd világbéli új helyét. Bár a mű vége nem egész kerek, hiszen egy kérdőjel azért csak marad az olvasókban, Albert Csilla nem tervezi folytatni művét. A szerző úgy gondolja, története a jelenlegi formájában teljes és kerek, annak továbbgondolását pedig az irodalombarátokra bízza. Bővebben

Június 9.

Június 9-én Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István nyitotta meg köszöntőjével a 93. Ünnepi Könyvhét kecskeméti programsorozatát. A beszédét követő könyvbemutató ezúttal a borzongást kedvelő olvasóknak kedvezett, ahol a Zsoldos Péter-díjjal kitüntetett Veres Attila The Black Maybe című novelláskötete állt a főszerepben. A szerző beszélgetőtársa, Sepsi László kérdésére elmesélte, egy pályázat útján figyelt fel rá az amerikai kiadó, mely igazi sikerét az által kiadott rétegirodalomnak köszönheti.

Veres Attila hangsúlyozta, bár többször hivatkoztak már rá horrorszerzőként, ő magát nem aposztrofálja annak. Mindezt azzal is magyarázta, hogy műveiben nem él a műfajra jellemző főbb toposzokkal, és célja sokkal inkább az olvasó megzavarása, felkavarása, valamint a nyomasztó, helyenként pedig ijesztő történetek megalkotása. Mindez pedig vegyül egyfajta keserű, fanyar humorral, így legyen bármennyire is csontig hatoló a rettenet, az önkéntelen nevetés hoz magával némi feloldozást, megkönnyebbülést. Bővebben

Június 8.

A 93. Ünnepi Könyvhét nulladik napjának látogatói egy igényesen összeállított film, az Autóstoppal a szabadság felé vetítésén vehettek részt a délutáni órákban. Ezt követően a film készítője és egyben az Autóstoppal Lengyelországban című riportkötet szerkesztője, Zajti Ferenc és Kubassek János geográfus, múzeumigazgató meséltek az érdeklődő közönségnek múltbéli kalandozásaikról, saját stopos élményeikről.

Kubassek János elárulta, olyannyira nagy hatással voltak rá a történelemórán szóba kerülő magyar-lengyel személyek, hogy már akkoriban elhatározta, egyszer ellátogat ebbe a nem is olyan távoli európai országba. Útjai során azt tapasztalta, hogy míg idehaza a stoposokkal szemben gyanakvóak és bizalmatlanok voltak az emberek, addig a lengyelekből áradt a nyitottság, a bizalom és a végtelen szeretet. Talán éppen ezért nem is volt olyan meglepő, hogy szigorú szabályaik ellenére egyszer még az apácák is megvendégelték őket, valamint, hogy egy halottaskocsit is sikerült leinteniük.

Rengeteg személyes élmény tört felszínre, nemcsak a könyvtári program vendégeiből, hanem a dokumentumfilmben szereplőkből is. Zajti Ferenc filmjében olyan ismert személyek tűnnek fel, mint az író Háy János, a volt köztársasági elnök, Sólyom László, Bereményi Géza filmrendező és még sokan mások. Bővebben

Június 7.

Június 7-én a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának vendége Bíró Erzsébet Franciska volt, a Pillanat értéke című könyv szerkesztője. A kötetben Czóbel Minka eddig kiadatlan verseit gyűjtötték össze.

Bíró Erzsébet miután elárulta közönségének, milyen személyes indíttatásból kezdett a munkához, a tragikus sorsú költőnő életpályáját mutatta be.

Czóbel Minka nagybirtokos család gyermekeként született, és nevelőnőjének köszönhetően már gyermekkorában három nyelven beszélt anyanyelvi szinten. Magántanulmányai befejeztével beutazta Európát, külföldi egyetemeken hallgatott órákat. Családi kapcsolatainak köszönhetően korán az irodalom felé fordult, első versei nagyon jó kritikákat kaptak. A századfordulóra azonban a család elszegényedett, és Minka az 1910-es évektől már alig mozdult ki falujából. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy költészete nem tudott megújulni, így még életében elfeledték. Szülőfalujában élte át az első és a második világháborút is, és nyomorúságban halt meg 92 éves korában. Bővebben

Június 2.

Június 2-án, csütörtök délután ismét kórusmuzsika töltötte be a könyvtár épületét. Sok éve rendszeres vendége a karácsonyi Kórusok délutánja programunknak a Kodály Zoltán Vegyeskar, így örömmel adtunk lehetőséget számukra évadzáró koncertjük megtartására. Gondosan összeállított műsoruk alkalmával fantasztikus volt látni az őszinte örömet jelentő közösségi élmény megélését, de az arcuk az éneklés szeretetéről is árulkodott. Az énekkar vezetőjükkel, Zöldi-Kovácsné Korompai Mónikával és zongorakísérőjükkel, Szűcsné Sátorhegyi Erzsébettel csodálatos zenei pillanatokat szerzett a közönségnek. A koncerten közreműködött a Katona József Könyvtár immáron vegyeskarrá alakult kórusa is Virág Barnabás vezetésével. Bővebben

Június 1.

Június első napján zárult Guszti bácsi 5 alkalmas kertészeti kalandtúra és tanácsadás sorozata, amit, az időjárás támogatásával, könyvtárunk Zöld udvarán tartottunk meg. A program lekerekítéseként alaposan megszemléltük, milyen csodák születtek a magaságyásokban, amikből természetesen kóstoló is jutott a lelkes növénybarátoknak. Teret engedve a személyes beszélgetéseknek, egy finom limonádézgatásra invitálta Guszti bácsi a jelenlévőket, amiket a saját kertjéből való mentalevelekkel tettünk ízesebbé.

Reméljük, hogy a rendszeres és egyszeri látogatók a sok-sok palántán kívül rengeteg élményt, hasznos kertészeti ismereteket és intelmeket, nem utolsó sorban pedig a kertészkedés szeretetét is magukkal vitték otthonukba. Bővebben

Május 26.

Az Utazók a könyvtárban sorozat vendége május 26-án Dr. Kondricz Péter volt külgazdasági diplomata, nemzetközi jogász volt.

Sikeres jogi pályafutását hátrahagyva (nevéhez fűződik a magyar elektronikus aláírás és az elektronikus kereskedelmi törvény megalkotása) vállalta el 2015-ben, hogy a világ egyik legveszélyesebb országában, Nigériában teljesít külgazdasági diplomáciai szolgálatot. A közel két év alatt – részben önvédelmi taktikaként – megtanulta az egyik népcsoport nyelvét, hordta a népviseletüket, megismerte szokásaikat, sőt az egyik emirátus tiszteletbeli nagykövetté is avatta. Megszerette az országot, melyről állítása szerint nekünk, magyaroknak nagyon hamis elképzelésünk van. Ezért tartja fontosnak, hogy előadásain átadja azokat az ismereteket, melyeket ott szerzett. Beszélt a hihetetlen szegénységben élő lakosság életfilozófiájáról, vallási szokásaikról, ételeikről, a mindennapi fenyegetettségről, és természetesen elmesélte néhány ott megélt kalandját is. Mindezt sok humorral, öniróniával.

Dr. Kondricz Péter nigériai élményeit könyvben is megörökítette, melyet „Kalandok Nigériában, a szultánok, emírek és királyok földjén” címmel adott ki, valamint az ott szerzett ismeretekre épül „Szerelem a Boko Haram árnyékában” című regénye is. Mindkét könyv kikölcsönözhető a Katona József Könyvtárból. Bővebben

Május 21.

Szó szerint sorban álltak az emberek, hogy bejuthassanak a május 21-én könyvtárunkban tartott kecskeméti képregénybörzére. Az alkalmon a comic-rajongóknak volt miből csemegézniük, hiszen a képregények mellett többek között ajándékdobozok és szuperhős figurák is gazdára találtak.

Köszönjük szépen a Hiros.hu eseményről készített beszámolóját!
Bővebben

Május 20.

Népes közönség sereglett össze május 20-án, a Nyáry Krisztiánnal folytatott beszélgetésen. Az országosan ismert szerzőt Füzi Péter kérdezte immáron 10 éve megjelent Így szerettek ők köteteiről, melyek kapcsán az irodalomtörténész kifejtette, szerette volna árnyalni az iskolai tankönyvekbe bekerült szerzők életrajzát. Azok ugyanis úgy ábrázolják nagyjainkat, mint a szenteket, akik magánéletükben mindig erkölcsösek, és sohasem hibáztak. Pedig ők is ugyanolyan esendők voltak, mint bárki más. Nyáry Krisztián példaként említette Adyt, aki valamennyi szerzőnk közül a leginkább “viszi el a balhét” éjszakai mulatozásával és már-már a nyilvánosság előtt zajló szerelmi életével, míg például Babits “ügyei” nem kerülnek terítékre.

Beszélgetőpartnere kérdésére az író, irodalomtörténész megnyugtatta hallgatóságát, még nem fogyott ki az ilyen és hasonló történetekből, ezért bőven lesz még alkalmunk tanulni elődeink életéről. Sőt, ha mások is példát vesznek az ilyetén való ismeretterjesztésről, Nyáry Krisztián örülne neki a legjobban, hiszen sok magyar bújik meg még a múltban, aki megérdemelné, hogy emlékezzünk rá. Bővebben

Május 19.

Megtiszteltetés, hogy május 19-én könyvtárunk adott helyet a Bolgár Köztársaság Konzuli Képviseletének ünnepélyes avatójának.
Az eseményről a helyi sajtó, többek között a Hiros.hu és a BAON Bács-Kiskun Megyei Online is beszámoltak. Bővebben

Május 17.

Dr. Békés József tanár úr március 17-én az idén 800 éves Aranybulláról tartott előadást, melynek kiadási évére (1222) a leginkább emlékszünk valamennyi neves történelmi esemény közül. Az előadó messziről közelített a témához, érintve többek között a szemet szemért elven alapuló Hammurapi törvényeket, valamint Szent István király Imre herceghez írott intelmeit is, mely szabályokra azért volt és van is szükség, mert a társadalomban korlátozások és határok nélkül anarchikus állapotok uralkodnának.

A történész és turkológus külön kitért az összesen 8 példányban elkészült Aranybulla 30+1 pontjának utolsó elemére, mely azt mondta ki, hogyha a regnáló uralkodó nem tartja be a rá is vonatkozó szabályokat, a népnek jogában áll fellázadni. Előadását azzal zárta, hogy II. András “törvénycsomagjának” köszönhetően kezdett el kialakulni hazánkban a rendi tagozódás, valamint akadtak a ‘bullának olyan pontjai, melyek később a szokásjogba átszivárogva éltek tovább. Bővebben

Május 14.

Véget ért a Születésünnep programsorozata Kecskeméten. A Katona József Könyvtár 15 eseménye sokak érdeklődésére számíthatott. 650 kismama és apuka 325 apróság kíséretében élvezte a személyes találkozást az előadásokon, beszélgetéseken, a közös mondókázáson, éneklésen. Köszönjük, hogy velünk tartottak! Bababarát könyvtárunk továbbra is örömmel várja a családokat ha igényes szép mesekönyvekre, mesehallgatásra, vagy játékos percekre vágynak! Bővebben

Május 12.

Május 12-én ismét egy határon túli József Attila-díjas magyar költő, ezúttal Fekete Vince volt könyvtárunk vendége. A Székelyföld folyóirat főszerkesztő-helyettese részleteiben mesélt közönségének a lap évtizedes missziójáról, melynek célja nemcsak a Kárpát-medencei magyarság múltbéli, hanem jelenbéli értékeinek megőrzése és továbbéltetése.

Beszélgetőpartnere, Dr. Turai G. Kamil esztéta kérésére beszélt a számára Bermuda-ötszögnek nevezett erdélyi természeti tájhoz való viszonyáról, mely számára egy olyan hely, ahol az ember magát igazán jól érezheti, miközben megéli a világ teljességét. A beszélgetés során számos verse élőszóban is elhangzott, többek között az 2022 áprilisában megjelent Halálgyakorlatok, valamint a 2018-as Szárnyvonal című kötetekből. Bővebben

Május 11.

Dr. Békés József tanúr úr előadását ezúttal a Könyvtári Kávézó helyett nagytermünkben, a “Nem középiskolás fokon…” sorozatunk keretében tartotta meg. A török történelem szakértője Eger 1552-es ostromát, valamint a török hódító hadjáratokat részletezte közönségének, kezdve az Oszmán Birodalom kialakulásával és az ország három részre szakadásával. Többek között kitért arra is, hogy akkoriban rozzant akolnak vagy tyúkólnak csúfolták Eger várát, amit, hangsúlyozott, nagyon rosszul tettek. Mert hiszen, ahogy a horatiusi idézetek egyike is mondja, ha adott egy jó szónok és vezető, megtörténhet a csoda. Ez 1552-ben be is igazolódott, és amely Balassi Bálint barokk eposzának, a Szigeti veszedelemnek is központi üzenete.

Békés tanár úr arab írásbéli tudását is megcsillogtatta néhány török kifejezését papírra vetésével, amit előszeretettel alkalmazott már ifjúkorában is, ezzel védve személyes naplója intimitását. A közönséggel egy jó hírt is megosztott, miszerint már a célegyenesben van legújabb kötete, melyben Kecskemét török kori írásait gyűjtötte össze. Bővebben

Május 7.

Igazán jó hétvégében volt része a kisgyermekes családoknak: szombat reggel a Mosolyra Hangolók nyitotta meg a késő délutánig tartó Európa-nap programjait, majd 16 órakor a Lóca együttes adott fergeteges koncertet a kicsiknek és nagyoknak. Volt minek örülni a hétvégén, ami az akkor készült fotókról is vissza-visszaköszön. Bővebben

Május 4.

Az időjárás nem igyekezett május 4-én a kedvünkben járni, ezért kertészeti foglalkozásunkat a Tinivilágba kényszerültünk tartani. Az érdeklődésre, hangulatra, valamint lelkesedésre azonban így se lehetett panasz. Guszti bácsi ismételten sok palántával hálálta meg közönsége figyelmét, akik többek között paradicsomot, bimbós kelt, cukkinit, uborkát és dinnyét vihettek haza saját kertjükbe. A legkitartóbb érdeklődőkkel végül csak-csak kijutottunk az udvarra is, így a könyvtári magaságyások is gazdagodtak néhány új fajjal. Bővebben

Család születik – avagy túlélési tippek a hosszú távú, boldog párkapcsolathoz címmel került sor Szalay Ádám tréner előadására a Születésünnep alkalmából, az Álomjövő támogatásával. A jelenlévő párok számos gyakorlati tanácsot, a mindennapokban alkalmazható ötletet kaphattak boldog éveik megalapozásához. Bővebben

Május 3.

Május 3-án a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának tagja, Pataki Miklósné tartott előadást Piroska Istvánról, a tehetséges, de fiatalon meghalt, ezért ma már ismeretlen festőről, nagymamája bátyjáról. A fiatal művészt támogatta és barátságával is kitüntette Koszta József és Mednyánszky László. Pataki Miklósné még a nagymamájától kapta feladatul, hogy bácsikája festményeit felkutassa, emlékezetét ápolja. E kutatás történetét és eredményeit osztotta most meg a klubbal. Bemutatta a Csongrád történetében fontos szerepet játszó családot, mesélt Piroska István gyermekkoráról, tanulmányairól, művészbarátságairól. Természetesen jó néhány festmény fotóját is megtekinthette a közönség abból a több mint 100 alkotásból, melynek sikerült nyomára akadni, három festményt pedig „élőben” is megcsodálhatott. Bővebben

Április 28.

Április 28-án régi ismerős volt az Utazók a könyvtárban sorozat vendége: Bella Rózsa tanár, grafikusművész éppen 10. alkalommal tartott előadást ebben a sorozatban. Előadásának témája az a wachaui zarándokút volt, melyet tavaly augusztusban tett meg családjával és egy 30 fős csoporttal. A Duna 30 km-es szakaszán végighajózva megcsodálták az alsó-ausztriai tájat és a parton álló több évszázados épületeket, Melkben és Kremsben pedig több óra hosszát töltöttek. Bella Rózsa a tőle megszokott alapossággal mutatta be a Melki Apátság pompás barokk épületegyüttesét és a nevezetes kremsi templomokat. Gyönyörű fotóit nézve a közönség nemcsak az épületek impozáns arányait érzékelhette, a táj szépségét csodálhatta, de szinte a hűvös dunai szellőt is érezhette. Bővebben

Április 27.

Április 27-én könyvtárunk adott helyet “A család jövője, a jövő családja” című konferenciának, ahol prominens előadók beszéltek a család intézményének XXI. századi szerepéről és jövőjéről. Az esemény Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadásával indult, melynek fő üzenete, hogy a család volt, van és lesz, amíg csak ember él a bolygón. A szakértő hangsúlyozta, hogy a család a további élet, a jövő záloga, mely biztos gyökérzetet, valahová tartozást jelent az egyénnek, mely biztos kötődési mintát nyújt későbbi, felnőtt életében.

Habil Dr. Papp Miklós, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Morálteológiai Tanszékének tanszékvezetője a családot az élet és szeretet bölcsőjeként definiálta, mely ugyanúgy lehet hivatás egy ember életében, akár csak egy kenyérkeresetet biztosító munkahely. A görögkatolikus lelkész beszélt a fiatalok szorongásainak okairól, valamint a hosszú, boldog házasságot ígérő, többrétű szeretetről is. Az előadások sorát Molnár Balázs Péter, a Kopp Mária Intézet koordinációs és stratégiai elnökhelyettese zárta, aki az elmúlt 12 év magyar családpolitikai intézkedések pozitív hatásait prezentálta. A szakértő kiemelte, hogy a gyermekvállalás nem okozhat szegénységi kockázatot, valamint, hogy a házasságban született gyermekek később felnőtt életükben is jobban boldogulnak majd.

Az esemény zárásául az érdeklődők egy, a témáról szóló kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg dr. Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola igazgatója, Kis János evangélikus lelkész és Ivanics Zoltán plébános részvételével. Bővebben

Április 25-26.

MEGÚJULÓ KÖNYVTÁRI FELADATOK – szakmai továbbképzés
Sikeres NKA pályázatunk segítségével két napos továbbképzést szerveztünk a könyvtári munka legfrissebb kihívásairól, az aktuális feladatokról Bács-Kiskun megye városi és községi könyvtárosai számára.
A képzés első napján Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, megyei könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Rasztik Péter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa tájékoztatott minket a könyvtárak számára aktuálisan elérhető pályázatokról, és a korábbi, a könyvtárakat is érintő Európai Uniós pályázati tapasztalatokról. Ezután egy nagyon alapos és részletes előadást hallhattunk Visky Ákos Lászlótól a webarchiválás lényegéről, a felmerülő problémákról, és ebben az új feladatban az Országos Széchényi Könyvtár és a települési könyvtárak szerepvállalásáról. Délután a könyvtári programszervezés legfontosabb jelenlegi kihívásáról, a Petőfi 200 és a Kodály emlékévekhez kapcsolódó lehetőségekről szerveztünk kerekasztal beszélgetést. Felkértük a Petőfi ügyben leginkább illetékes Bács-Kiskun megyei települések (Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Szabadszállás) könyvtárvezetőit, hogy beszéljenek az általuk eddig elvégzett munkáról, a tervezett programjaikról, a lehetséges kapcsolódási pontokról. A Kodály emlékév tervezett programjairól a Katona József Könyvtár könyvtárszakmai főosztályvezetője beszélt. Nagyon jó és termékeny megbeszélés alakult ki, a közönség és a kerekasztal előadóinak aktív részvételével. Szóba került, hogyan tudnánk a rendezvényeket, a kapcsolódó szakmai anyagokat, adatbázisokat, honlapokat összehangolni, és – Visky Ákos közreműködésével – a kapcsolódó webarchiválási kihívásokról is beszélgettünk.
A képzés második napján a könyvtárhasználóink, kiemelten a fiatalok újfajta megszólítására kaptunk ötleteket. A mindezt megalapozó előadást Dr. Guld Ádám média- és generációkutató tartotta, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense. Nagyon alapos, élvezetes, és sok hasznos információt tartalmazó előadását még tovább is hallgattuk volna a mai fiatalok gondolkodásáról, életmódjáról. Kérésünkre külön kitért a figyelemgazdaság témakörére is. Ezután Pattantyús Ádám, a Sweet Escape Szabadulószoba alapítója adott gyakorlati segítséget, hogy milyen eszközökkel készíthetünk jelenleg népszerű virtuális szabadulószobát olvasóinknak egy-egy olvasmány vagy témakör népszerűsítésére. A közös ebéd után a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár Kollégái tartottak előadást, sajnos, ők csak virtuális Zoom platformos jelenléttel. Technikailag viszont megoldottuk, hogy ne csak mi lássuk őket, hanem ők is lássák és hallják az egész közönséget, így az előadásuk után igazi aktív párbeszéd alakulhatott ki. Őket a könyvtári szolgáltatások újfajta, humoros népszerűsítéséről kérdeztük, a kreatív alkotói folyamatról, az ezzel kapcsolatos közönség és fenntartói reakciókról, a technikai megvalósításról.
Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását a program megvalósításához.

Április 22.

Április 22-én, a Föld napja alkalmából környezetvédelmi foglalkozáson vettek részt az óvodások. Továbbra is örömmel fogadjuk csoportok jelentkezését interaktív könyvtári foglalkozásainkra. A mellékelt képpel a Szabadkai Utcai Óvoda Pitypang csoportja lepett meg bennünket. Köszönjük! Bővebben

Április 21.

Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer, a Klímapolitikai Intézet munkatársa mondhatni már gyermekkorában elköteleződött a természet védelme mellett. Influenszerként környezettudatos kampányokkal, szakmai és iskolai előadásokkal és a közösségi médiaplatformokra készített színes-szagos videókkal edukálja korosztálytól függetlenül a lakosságot, hogy tenni csak együtt, egyénként tudunk. Előadásában hangsúlyozta, sokan úri szokásnak gondolják a környezetvédelmet, és többek között a hulladékkezelési anomáliák miatt nem hiszik, hogy sok kis apró tettel hatással lehetünk a globális folyamatokra. Pedig a változás mindig az egyének szintjén kezdődik el.

Vendégünk számos kezdő és haladó tippet adott, hogyan kezdhetjük el, vagy éppen emelhetjük magasabb szintre környezettudatos életvitelünket. Olyan apróságoktól indulva, minthogy online vásároljuk meg a tömegközlekedési eszközökre szóló jegyünket, írjunk bevásárlólistát és keressük a csomagolásmentes termékeket, fokozatosan haladtunk a komolyabb elköteleződések, mint például a megtermelt gyümölcsök befőzése, az adományozás és a kimérős termékek vásárlása felé. Mindemellett tovább segíthetnek bennünket a mindennapokban a különböző környezetvédelmi kihívások, valamint a “zöld” applikációk, például a Sharewaste, a Waterbot, a Hulladékvadász vagy HulladékRadar is. Bővebben

Április 19.

Április 19-én, kedden Bősze Ádám Mendelssohnék karanténban címmel tartott előadást könyvtárunkban. A koronavírussal olyan kifejezéseket tanultunk meg, amiknek a használatára szerencsére az elmúlt évtizedekben nem volt szükségünk. Karantén alatt nyúlt a Mendelssohn család levelezését tartalmazó kötetekhez Bősze Ádám, felfedezve bennük, hogy 1830 tavaszán bizony Mendelssohnéknak is hetekre karanténba kellett vonulniuk a kanyaró miatt. Berlini rezidenciájuk oly hatalmas volt, hogy simán meg tudták oldani, hogy a család egyik része az egyik szárnyban, a másik a másikban élt. A kommunikáció a mai Messenger-üzenetekhez hasonló megfogalmazásban, levelezés útján történt. A rengeteg humorral fűszerezett, ugyanakkor hihetetlenül informatív előadáson megtelt könyvtárunk nagyterme – örömmel és lelkesedéssel fogadták a kecskemétiek a Bartók Rádióból ismert zenetörténészt, zenekritikust és műsorvezetőt. Bővebben

Április 16.

Az április 16-án 192 évvel ezelőtt elhunyt Katona Józsefre emlékeztünk csütörtökön a Katona József Emlékházban, majd az író halálának helyét jelző emlékkőnél, a Városháza előtt. Könyvtárunk igazgatója, Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet a névadó tiszteletére elmondott beszédében így fogalmazott: “Emlékezzünk, tisztelegjünk a múlt, a kultúra, a irodalom, a magyar drámairodalom kiemelkedő alakjának emléke előtt, és hajtsunk fejet ott, ahol Kecskemét ma már világszerte ismert polgára elhagyta a földi életet, hiszen itt hasadt meg szíve Kecskemét legnagyobb fiának.” Bővebben

Április 13.

Könyvtárunkat is meglepte a “nyuszi” húsvét alkalmából. Hegedűs Ágoston ‘Guszti bácsi’ jóvoltából immáron három magaságyás kap helyet zöld udvarunkban, telis-tele friss, illatozó fűszernövényekkel, salátával, paradicsommal és sóskával, de akad még szabad hely jó néhány finomságnak. A legutóbbi kertészeti kalandtúrán elültetett borsóknak is van már mire felkapaszkodniuk, a rendszeres öntözésről pedig a szerdai nap folyamán kiépített csepegtetőrendszer fog gondoskodni. Ezúton is köszönjük az ajándékokat, valamint a szakértő segítséget a JÓ FÖLDnek és Guszti bácsinak! Bővebben

Április 8.

A környezetvédelem melletti elköteleződésünk jegyében csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet Passzold vissza tesó! tavaszi kampányához. Ennek köszönhetően április 8-tól már nálunk is leadhatja használt mobilkészülékeit, tableteit, GPS-eit, valamint azok töltőzsinórjait, mellyel segíti a csimpánzok és gorillák élőhelyének védelmét. Tegyünk együtt élő környezetünkért! Bővebben

Április 7.

Április 7-én mi már a költészet napját ünnepeltük “Nem középiskolás fokon…” sorozatunk meghívott vendégével, Lövétei Lázár László József Attila-díjas költővel. 2021-ben megjelent Feketemunka című kötetéről, amely a ’90-es évek világába repíti vissza az olvasót, a szintén költő Pál-Kovács Sándor kérdezte. A szabadversekből és a közéjük ékelődő vignettákból álló mű saját és mások feketemunkával töltött éveit dolgozza fel, melyek közül maga a szerző olvasott fel néhányat a figyelmes közönségnek. Lövétei Lázár László külön köszönetet mondott a nemrégiben Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetésében részesített Buda Ferencnek, aki szintén tiszteletét tette könyvtári programunkon. Bővebben

Április 6.

A jó, tavaszias időnek hála tegnap megkezdődtek az igazi kerti munkák Hegedűs Ágoston “Guszti bácsi” foglalkozásán. Az eddig ültetett sóska, borsó és paradicsom kikerült a bő termést ígérő magaságyásokba, melyek könyvtárunk belső udvarán kaptak helyet. Állítólag egy hónap múlva már legelhetjük a növényekről a jobbnál jobb finomságokat. Bővebben

Április 5.

Április 5-én a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjának vendége Juhász István nyugdíjas tanár volt, aki egész életében arra törekedett, hogy közelebb vigye az emberekhez Petőfi Sándort, „azt a tüneményes, szeretetre méltó poétát”, akit ő maga már gimnazista korában szinte a rokonának érzett. Érzelemgazdag, szenvedélyes előadásában nem csak a költőt, hanem az embert is próbálta bemutatni. Saját gondolatai mellett Petőfi kortársainak és az utókor költőinek, íróinak véleményét is tolmácsolta. Természetesen elhangzott jó néhány Petőfi-idézet is. Búcsúzóul Juhász István azt kívánta, olvassuk, ismerjük meg Petőfit. Erre a Petőfi emlékévben jó esélyünk van! Bővebben

Április 1.

Április 1-jén népes olvasótábor tette tiszteletét Fábián Janka írónő legújabb könyvének, az Árvízi napló című regényének bemutatóján. A szerző egy kérdésre felelve elárulta, bár műveiben többször jelentek már meg traumatikus történelmi események, ezeket nem gyógyító szándékkal írja. Habár azt is hozzátette, rajta a Cholera-napló írása kifejezetten segített, mikor egyre nehezebben élte meg a járványhelyzet okozta negatívumokat. Mindemellett Fábián Janka azt is megemlítette, kifejezetten büszke rá, hogy a magyar női kortárs történelmi regények meghonosodása az ő nevéhez köthető. A jó hangulatú beszélgetést követően természetesen a dedikálás sem maradhatott el, mely a hosszú-hosszú sorok miatt egészen zárásig tartott.

Köszönjük szépen a Kecskeméti TV-nek az eseményről készített videós összefoglalóját!

Bővebben

Március 26.

A múlt hét mondhatni a színház programok jegyében telt a könyvtárban. Kedden és szerdán a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház egyik darabjának olvasópróbáját, míg szombaton az Art-Színtér produkciós iroda egyik felolvasó színházi előadását élvezhette a közönség. Marjai Virág és Jerger Balázs színművészek Szakonyi Károly A hentes című kamaradarabját adták elő, mely egy munkából fáradtan hazatérő férj és az otthon őt váró feleség beszélgetését idézte meg. Noha a mű sok-sok évtizeddel ezelőtt íródott, témája, a társas magány, a házastársak egymástól való elfejlődése, valamint egymás meg nem értése máig aktuális. Zárásul az át- és megélt érzéseket, benyomásokat feldolgozandó egy rövid drámapedagógiai beszélgetésre invitálták a színészek a közönség soraiban ülőket. Bővebben

Március 24.

Az Utazók a könyvtárban sorozatban március 24-én Prof. Dr. Farsang Andrea Indiának azt az arcát mutatta be, melyről nem szokott szó esni az utazási irodák csalogató prospektusaiban: a szegény tömegek élete, a mindennapjaikat korlátozó vallási előírások és hagyományok, az országot feszítő ellentétek. Megtudhattuk például, hogy Delhiben a legnagyobb a légszennyezettség, a zajártalom az egészségügyi határérték másfélszerese, a város nagy része nincs csatornázva, valamint óriási a vízhiány. A világ 300 leggazdagabb embere közül 40 él Indiában, miközben 300 millió indiai éhezik. Az iskolakötelezettség ellenére a fiatalabb nemzedék körében magas az analfabetizmus, holott a kiváló indiai egyetemekről olyan szakemberek kerülnek ki, akiket az egész világon elismernek, megbecsülnek.

A lehengerlően tájékozott, felkészült előadó sok érdekességgel és rengeteg szép fotóval tette színessé előadását. Bővebben

Jöjjön egy utolsó, fotós visszatekintés a 2022-es Internet Fiesta programjaira! Szinte minden napra jutott egy-egy informatív előadás, izgalmas játék vagy online kvíz, melyek fókuszában, ahogy az idei jelszó is hirdette, az “okos” megoldások álltak. Köszönjük a könyvtári programokon részt vevő látogatóknak, valamint az internetes játékosoknak, hogy velünk tartottak! Bővebben

Március 23.

A Katona József Könyvtár a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon a Petőfi200 Emlékévhez kapcsolódóan Petőfi költészete Kínában címmel szervezett programot, melynek előadója a 2000 óta Magyarországon élő és alkotó Li Zhen Árpád műfordító volt. 2019-ben jelent meg a Petőfi Sándor szerelmes versei című kínai-magyar bilingvális fordításkötete. Előadásában ehhez kapcsolódóan adott áttekintést a költő művészetének kínai irodalomtörténetben való megjelenéséről, a verseit fordító nagy kínai irodalmárokról és személyének kínai kultuszáról is. A program során elhangzott néhány kínaira fordított Petőfi-vers is, köztük a leginkább ismert és sokak által szavalt Szabadság, szerelem. Bővebben

Március 22.

A 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében március 22-én Ferenczi György Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész, szájharmonikaművész volt könyvtárunk vendége. Az előadó zenésztársaival, Apáti Ádámmal és Pintér Zsolttal, bepillantást engedett abba a műhelymunkába, amivel dalaik megszületnek. Beszélt arról, miként került kapcsolatba Petőfi Sándor verseivel és miért is állnak közel hozzá a szabadságharc költőjének alkotásai. Ferenczi György kiemelte, hogy forradalmi költeményeket azért nem énekelnek, mert nem lenne hiteles úgy, hogy nekik – Istennek hála – még nem kellett valódi harcban részt venniük.

Mint mondta, a magyar nyelv szépsége, hogy a puszta beszéd is intenzív ritmussal rendelkezik. Példaként a zenész találomra felütötte a Petőfi kötetet, majd szabadon improvizáltak az ott talált versre. A sok muzsikaszóval színesített program a Petőfi Emlékév szép eseménye volt. Bővebben

Tegnap – rendhagyó módon – könyvtárunkban tartotta meg egyik nyilvános olvasópróbáját a Kecskeméti Katona József Színház társulata. Pataki András rendezésében Petőfi Sándor egyetlen történelmi drámáját, a Tigris és hiéna című darabot elevenítették fel, mely április 29-től lesz megtekinthető a Kelemen László Kamaraszínházban.

Amennyiben kíváncsi a darabra, ma még kaphat belőle egy további kóstolót a 12 órakor kezdődő nyilvános elemző próbán. A helyszíne ezúttal is a könyvtár Nagyterme. Bővebben

Örülünk, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal kötött együttműködési megállapodásunk első pontjaként nálunk tartották meg áprilisban debütáló új darabjuk, a Petőfi Sándor által írt Tigris és hiéna című történelmi dráma nyilvános olvasópróbáit. Reméljük, a jövőben még sok színházi élményben lehet része látogatóinknak a könyvtár falai közt. Bővebben

A magas színvonalú szórakoztatás és tájékoztatás melletti közös elhivatottságunkra alapozva a mai napon együttműködési megállapodást kötöttünk a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal. Ennek értelmében a jövőben együttes erővel fogunk azon dolgozni, hogy törzsközönségünk mellett minél több generációt képesek legyünk megszólítani és megnyerni, hiszen a kultúra mindannyiunk közös kincse. Bővebben

Március 21.

Éljen a zöld könyvtár! Vasárnap fát ültettek, ma szemetet szedtek a könyvtárosok: munkatársaink az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából csatlakoztak a Kecskeméti Városrendészekhez, hogy megtisztítsák a Csalánosi Parkerdőt. Bővebben

Március 20.

Könyvtárunk munkatársai is csatlakoztak a hétvégén a Kecskeméti Fürdő mögötti parkerdő telepítéséhez. Az MVM és a Mastercard támogatásával több mint 30 ezer facsemete ültetésére kerül sor ezen a területen, ami várhatóan öt év múlva már összeérő lombkoronával ad szép környezetet a szabadidős tevékenységekhez. A nagyszerű kezdeményezés környezeti hatásai mellett a lakosság bevonása miatt szemléletformáló és közösségépítő funkcióval bír, ráadásul igaz lehet az a közhely is, hogy a proaktív részvétellel a kecskemétiek valóban sajátjuknak érezhetik majd ezt az erdőt. Bővebben

Március 9.

“Nem középiskolás fokon…” sorozatunk március 9-i alkalmán a magát “hobbi regényistának” tituláló, az Állatorvostudományi Egyetem oktatója és ezen intézmény Növénytani Tanszékének vezetője, Cserhalmi Dániel volt a vendégünk. Beszélgetőpartnere, kollégánk, Vámos Tibor tájékoztató könyvtáros kérdésére kifejtette, bár nincs személyes tapasztalata a regényeiben taglalt rendszerről, és anno a történelemoktatásban is csak futólag tettek említést róla, mindig is érdekelte a Rákosi-korszak és annak eseményei. Erről a korról azonban korábban nem igazán született regény, pláne szórakoztató irodalom kategóriában, meglátása szerint éppen azért, mert az akkori eseményeket máig nem dolgozta fel a magyar társadalom. Így mondhatni piaci rés kínálkozott a számára, amit ő, autodidakta íróként igyekezett megragadni.

Bár mind a 2018-ban megjelent Csengőfrász, mind a 2020-ban debütáló Szibériai csapda fikciós történetek, azonban történelmi szempontból hitelesen idézik meg az adott kor szellemét és eseményeit. Mindez köszönhető annak is, hogy Cserhalmi Dánielt munkája során egy sor történész és az ÁBTL (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) segíti, akik többször fejezték ki hálájukat annak kapcsán, hogy tudományos munkájukat ilyetén módon a szerző támogatni, népszerűsíteni tudja. Noha vendégünk nem tankönyvnek szánta eddigi köteteit, reméli, hogy akár az iskolai tananyagot is segít kiegészíteni, elmélyíteni, és hogy egyszer akár egyikből, másikból film is készülhet. Bővebben

Március 8.

Március 8-án könyvtárunk együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetemmel annak érdekében, hogy a jövőben a debreceni campus informatikus könyvtárosi képzését támogató szakmai gyakorlati helyszínné léphessünk elő. A sajtónyilvános eseményen jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, Prof. Dr. Keményfi Róbert, a Debreceni Egyetem dékánja, valamint intézményünk részéről Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet megyei könyvtárigazgató, habilitált egyetemi docens. Hiszünk abban, hogy e szerződéssel hozzájárulhatunk a jövő könyvtáros nemzedékének minél magasabb színvonalú képzéséhez. Bővebben

Március 7.

A mai napon került sor a Hírös Agóra falai közt a 37. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, végre újra személyes találkozásokkal megvalósuló, rendezvényeinek sajtótájékoztatón való ismertetésére. Ahogy mindig, idén is színes kínálattal csatlakoztunk a több hétig tartó városi eseménysorozathoz. Könyvtári programjainkat megtalálja az intézményünkbe kihelyezett részletes programfüzetekben. Bővebben

Március 5.

Németh Pál református lelkész, iszlámkutató két világvallásról szóló előadásában az iszlámot félreértelmező narratívákat igyekezett lebontani. Mindezek eredője, hogy sokan már a vallás jelentését is rosszul fordítják, mely annak lényegét ragadja meg, vagyis a teljes lelki hódolatot Isten előtt. Bár az iszlám és a kereszténység is hisz az eleve elrendelésben, míg utóbbi ez alatt kizárólag az üdvösséget érti, addig egy muszlim ember a kárhozatra ítéltetés ellenére is tovább magasztalja az Urat.

Vendégünk hangsúlyozta, vallási okokból az iszlám soha nem támad és üldöztet más felekezethez tartozókat, mert ha ez igaz lenne, Szíriából már teljesen kiszorították volna a keresztényeket. Mindezek okát politikai és háborús körülményekre vezette vissza, az iszlám radikalizálódását pedig az európaiak, most már több száz éves múltra visszatekintő, a muszlimok belső ügyeibe való beavatkozásai kísérletével magyarázta. Előadását azzal zárta, hogy a többségében kereszténységet követő Európa egyre inkább elvallástalanodik, ezért az iszlám vallásnak mind nagyobb lehetősége lesz teret hódítani a mi kontinensünkön is. Bővebben

Március 4.

Ezúton szeretnénk megköszönni könyvtárlátogatóinknak és kollégáinknak a Katona József Könyvtárban leadott adományaikat! A felajánlásokat a mai napon adtunk át a Máltai Szeretetszolgálat részére, ezzel segítve, támogatva az ukrajnai konfliktus miatt bajba jutottakat. Bővebben

Március 2.

Március 2-án folytatódott az Így készül a csodakert – magaságyásban című kertészeti kalandtúra és tanácsadás sorozat, melynek alkalmával Hegedűs Ágoston ‘Guszti bácsi’ ezúttal arra hívta fel a figyelmet, miért is nem mindegy, hogy milyen termőföldbe ültetjük el a magokat, illetve később a palántákat. A régi, rossz minőségű, elhasznált talaj sok betegség hordozója, ezért nem érdemes ezen “spórolni”, ha egészséges növényeket és bő termést kívánunk végeredményként. Mindemellett Guszti bácsi azt is elárulta, érdemes a vad fajtákhoz minél hasonlóbbakat választani, mert ezek a legkevésbé fogékonyak mindenféle nyavalyára.

Ez alkalommal a különféle paradicsomfajok ültetése került fókuszba, ami mellett bemutatásra kerültek az egy hónapja elültetett, és azóta szépen növögető, borsó, spenót és sóska palánták is. A harmadik, áprilisi interaktív előadáson pedig már a sütőtök, a cukkini és a paprika lesz a porondon. Bővebben

Március 1.

Két színésznő volt a főszereplője Földesdy Gabriella színháztörténész előadásának a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjában.

Laborfalvi Róza (1817-1886) a realista magyar színjátszás úttörője, a magyar színháztörténet első tiszta műfajú tragikája három évtizeden keresztül alakította Gertrudist Katona József Bán bánjában, többek között az 1848. március 15-i ünnepi előadáson is. Itt ismerkedett meg és esett szerelembe Jókai Mórral, akivel még ugyanebben az évben össze is házasodtak, dacára családjuk és barátaik, többek között Petőfi Sándor és Szendrei Júlia ellenérzésére. Jókai édesanyja is csak akkor enyhült meg menye felé, mikor Laborfalvi megmentette a szabadságharcban részt vett férje életét.

A szintén erdélyi születésű Ignácz Rózsa (1909-1979) pályája Laborfalviéhoz hasonlóan színésznőként indult, de 1937-től regényíróként írta be magát a köztudatba. Könyvei a moldvai, bukovinai, erdélyi magyarság történelmi viszontagságairól, és színháztörténetünk nagy alakjairól szólnak. Róza leányasszony c. műve 1942-ben jelent meg, mely kortörténeti rekonstrukciós regény nemcsak Laborfalvi Róza életét dolgozza fel, hanem az egész kort is bemutatja. Bővebben

Február 26.

Szombaton több mint 4 órán keresztül emlékeztünk meg zenével, énekkel, vers- és műrészletek felolvasásával Wass Albert erdélyi magyar íróról, költőről. Az esemény a Hírös Olwassókörrel és a Hírös Mag Szellemi Műhellyel közös szervezésben valósulhatott meg olyan illusztris előadók vendégszereplésével, mint Gyöngyösi Szabó Katalin versmondó, a Magyar Kultúra Lovagja címmel kitüntetett Meister Éva színművésznő, Aradi Imre Latabár-díjas színművész, Szabó Sándor tárogatóművész és még sokan mások. A sajtó eseményről írott beszámolóit az alábbi linkekre kattintva olvashatja el. Bővebben

Február 24.

Az Utazók a könyvtárban sorozatban Felföldi Mihály a régi és a modern Dubajról tartott nagy sikerű előadást február 24-én. Először a régi városrészbe „kalauzolta” a nagyszámú közönséget, „válogatott” a textil-, fűszer-, tea- és aranypiac számtalan áruja között, valamint felhívta a majdani vásárlók figyelmét az elmaradhatatlan alkudozásra. Ezután a modern városközpont lenyűgöző, különböző rekordokat tartó épületeit mutatta be gyönyörű képekkel és adatokkal. A városrész fejlődését, az építkezés dinamikáját jellemző adat például, hogy a világ toronydaruinak kétharmada itt található. A közönség „benézhetett” a Dubaj Expo legjobban sikerült pavilonjaiba is. Az előadó végül rengeteg gyakorlati tudnivalót, praktikus tanácsot osztott meg az „utazókkal”. Bővebben

Február 22.

Február 22-én, a bűncselekmények áldozatainak napján hasznos gyakorlati tippekkel gazdagított interaktív előadást tartott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának két szakelőadója. Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy felhívta rá a figyelmét, hogy Magyarországon 2005 óta törvény is védi a csalók által megkárosított sértetteket, az Áldozatsegítő Központok bevonásával olykor anyagi értelemben is, ezért baj esetén megéri hozzájuk fordulni.

Tanács László címzetes rendőr őrnagy a decemberi és januári megyei adatokra támaszkodva kijelentette, jelenleg a használt cikkek online kereskedelme rejti magában a legnagyobb potenciált, hogy valakit megkárosítsanak. Ennek elkerülése érdekében hangsúlyozta, mindenképp ragaszkodjunk a személyes vagy utánvétes átvételhez, illetőleg minél többet próbáljunk megtudni az adásvételben résztvevő másik félről, hogy még idejekorán leleplezhessünk egy esetleges csalót. Bővebben

Február 17.

A Házasság hete kiemelt eseménye volt könyvtárunkban február 17-én, csütörtök délután Marton Zsolt váci megyéspüspök előadása. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke elsőként a keresztény házasság örökérvényűségét és kegyelmet közvetítő, szentségi voltát emelte ki. A házasságra való felkészülés gyermekkorban kezdődik: meghatározó a szülői minta, és fontos, hogy a családok – a gyermekek életkorának megfelelően, de – tabuk nélkül beszéljenek otthon szexualitásról, párkapcsolatról.

A házasság előtt szükség van minimum egyéves “együttjárásra”, hogy megismerjék egymás családjának kultúráját, szokásait, megismerjék egymás barátait és minél több élethelyzetben megtapasztalják a másik ember működését. Természetesen nem hátrány egy kapcsolatban, ha a feleknek van közös érdeklődési területe. Püspök úr előadásában – a Katolikus Egyház Katekizmusát idézve – kiemelte a tisztaság fontossága: “A tisztaság […] a személy önátadásának iskolája. Az önuralom az önátadáshoz van rendelve. A tisztaság azt, aki gyakorolja, a felebarát előtt Isten hűségének és gyöngédségének tanújává teszi. A tisztaság erénye a barátságban kitágul. Megmutatja a tanítványnak, hogyan kell követnie Azt, aki barátainak választott bennünket, teljesen nekünk adta Önmagát és a maga isteni állapotában részesít bennünket. A tisztaság a halhatatlanság ígérete.”

A protestáns fordítású Szentírásban az “Amit Isten egybekötött” helyett “Amit Isten összeszerkesztett” szerepel, ami a házassági kötelék erősségét talán még inkább kifejezi. A jól működő párkapcsolat alapja a szerelem és a baráti szeretet, a közös álmok, vágyak, a benne résztvevők energiája, szépsége, egészsége, az anyagiak és sok minden más, ugyanakkor mindez semmit sem ér, ha Isten nincs közöttük. Isten tud valódi garanciaként szolgálni a házasságban, a szépség, pénz, egészség, stb. múlandó értékek. A mai világ nem nagyon ismeri a hűséget, de mi hiszünk benne – fogalmazott előadásában Marton Zsolt. A gyermekre pedig nem valamiféle járandóságként, hanem Isten ajándékaként kell tekinteni, amit akkor kell fogadni, amikor adatik. Bővebben

Február 15.

A népes közönség előtt zajló, Kriskó János vezette beszélgetésen a népszerű kecskeméti színészházaspár, Danyi Judit és Hegedűs Zoltán vallott családról, szakmáról, sikerekről és nehézségekről. A házastársi és színészi szerepek sokszínűsége mellett igyekeztek mindig megőrizni a családi tűzhely melegségét. Két felnőtt gyermeküket is a rivaldafényt nélkülözve igyekeztek felnevelni.

Féltékenység nélkül fogadták el egymás sikereit, és ez az elfogadás segítette és segíti őket a több mint negyedszázada tartó közös útjukon. Bővebben

Február 12.

Orbán György kórusműveinek szöveg-zene viszonyait helyezte a középpontba Dr. Kiss Katalin ny. egyetemi docens február 12-én, szombaton délután a Katona József Könyvtárban tartott előadásában. A karvezető ismertette az idén 75. születésnapját ünneplő komponista életútjának főbb állomásait, majd válogatva mutatta be több kórusművét a szöveg felől közelítve. Egy vers megzenésítésekor kifejezetten fontos a ritmus és a prozódia. Előfordul, hogy a zenei ív miatt Orbán a szöveghez is hozzányúl, adott esetben kiegészíti azt. A program során a zeneszerzőhöz ezer szállal kötődő Ars Nova Énekegyüttes kápráztatta el énekével a közönséget. Előadásukban elhangzott az angol nyelvű, song formában írt Fancy, az O Mistress mine, a Farkas Ferenc műve által ihletett Come away, valamint a latin Alma redemptoris mater himnusz feldolgozása. A nagyszámú közönség – amellett, hogy természetesen az előadók iránti szeretetet és tiszteletet tükrözi, – igazolja, hogy igenis van igény és érdeklődés a kortárs zeneszerzők és műveik iránt. Bővebben

Február 9.

A Duna-Tisza köze tanyavilága neves japán kutatója, Minamizuka Shingo 80. születésnapja alkalmából kiadott a Kézenfogva a hídon című kötet bemutatóján a hagyományos könyvismertető mellett különleges élményben is része volt a nagyszámú érdeklődőnek. A programot szervező Kecskemét-Aomori Magyar-Japán Baráti Kör meghívására a Debreceni Színjátszó Független Színház adott elő klasszikus és kortárs haikukat magyar és japán nyelven. A köszöntők során a könyvbemutatón résztvevő Takamizu Hidero, Japán budapesti misszióvezető-helyettese is üdvözölte a vendégeket és a Japánban tartózkodó ünnepeltet.

A BAON és a Hirös.hu eseményről készített beszámolóját a hivatkozásokra kattintva olvashatja el.

Bővebben

Február 3.

„Nem középiskolás fokon…” olvasásnépszerűsítő sorozatunk február 3-i vendége Szántó Dániel krimiíró volt, aki olyan, manapság felkapott témákat tematizál műveiben, mint a sorozatgyilkosság és a mögötte meghúzódó szociopata személyiség, a rasszizmus, a börtön rejtélyes világa és egy szökési kísérlet és egy hitét vesztett pap útkeresése. A fiatal, négykötetes szerzővel Suba Csaba, a Könyvelem booktubere beszélgetett a krimik dramaturgiai megkomponálásáról, az íróvá válás útjáról, a hazai könyvkiadás nehézségeiről, olykor pedig komolyabb témákat is feszegetve, a valláshoz való hozzáállásukról. A jó dinamikájú beszélgetést frappáns kérdések követték, és több, a közönség soraiban ülő, a szerzőt korábban nem ismerő érdeklődő jelezte, Szántó Dánielnek sikerült meggyőznie őt arról, hogy következőnek az ő könyvei közül emeljen le egyet a polcról. Bővebben

Február 2.

Az Így készül a csodakert – magaságyásban című, 5 alkalmas kertészeti kalandtúra és tanácsadás első alkalmán a Jó Föld termékcsalád gyártója, a Boldogasszony Rózsakert megálmodója és atyja, Hegedűs Ágoston ’Guszti bácsi’ képekkel illusztrálva mutatta be közönségének, hogy alig egy négyzetméteren is mennyi mindent termeszthetünk saját magunknak. Ehhez pedig nem is kell feltétlen kertésznek lennünk, elég, ha csak birtokában vagyunk annak az öt lépcsőből álló kulcsnak, amit alkalmazva ki tudjuk elégíteni az egyes növényfajok igényeit. Demonstrálva, mennyire könnyű is a folyamat, Guszti bácsi kis csapata segítségével ültetett spenótot, sóskát és borsót, amely magokból a közönség soraiban ülőknek is jutott, hogy a helyben szerzett tudást otthon, a gyakorlatban is kamatoztathassák. Bővebben

Február 1.

Régi kedves ismerős, Bella Rózsa grafikusművész tartott előadást a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjában saját művészetről. Bemutatta a rézkarc műfaját, készítésének fázisait, saját művei születésének körülményeit.

A művésznő témáihoz ihletet és inspirációt otthona mellett nagyrészt utazásaiból merít, ahol rengeteg képet készít. Mindezekhez utána még kutatómunka is társul, és ezt követően kezdi csak el a rézkarc előkészítését. Az érdeklődők részletesen megismerhették készítésének folyamatát, hogy milyen technikával készülnek, milyen eszközök szükségesek hozzá, mennyire időigényes, és hogy mennyi figyelmet, pontosságot, sőt fizikai erőt igénylő a folyamat. A tartalmas ismertetőből kiderült az is, miért kell negatívban gondolkodni a rézkarc készítésekor, hogyan kell a lemezeket polírozni, mi a különbség a melegtű és az aquatinta eljárások között, és miért nem ajánlatos a maratás közben telefonálni.

A Hiros.hu előadásról szóló beszámolóját a hivatkozásra kattintva olvashatja el.

Bővebben

Január 21.

Bán János, az M5 kulturális tévécsatorna Kecskeméten élő csatornaigazgatója Napjaink kultúrmissziója – Kultúra, hagyomány, értékőrzés címmel tartott előadásában a magyar társadalomban még mindig harcban álló kulturális végvárakról beszélt. Véleménye szerint a változás már a közel van, mert a társadalom nagy része fogékony az új történelmi kutatások eredményei iránt. Ezek a kutatások az identitásunk, a magyarságtudatunk megőrzését szolgálják. Ebben segít a kultúra, melynek legfontosabb szerepe, hogy definiálja: kik vagyunk, honnan jöttünk, milyen értékeket képviselünk.

A Hiros.hu eseményről készült beszámolóját a hivatkozásra kattintva olvashatja el.

Bővebben

Január 20.

Január 20-án Bauer Barbara írónő volt könyvtárunk vendége, aki ezúttal formabontó módon nem szűken véve egy-egy regényéről beszélt közönségének, hanem azokra a kérdésekre igyekezett választ adni, melyek tapasztalatai szerint a leginkább érdeklik olvasóit és mindazon olvasó embert, aki szeret a történet mögé nézni, érteni az írói életet és a történet dramaturgiájának megalkotását. Bár a szerző gyerekkora óta ír nyúlfarknyi történeteket, karrierjét mégis stewardessként kezdte meg az egykori MALÉV légitársaságnál, ahol 18 évet töltött el. Mindeközben szabadúszó újságíróként be-bedolgozott több országos magazinnak, 10 évig az Etyek Tv szerkesztő-műsorvezetője volt, főállású íróvá viszont csak első könyve, a Légikisasszonyok 2012-es megjelenését követően vált. Azóta viszont sorra ontja az újabb és újabb történeteket, minden évben legalább egyet, de utóbbi időben már többet is.

Bauer Barbara érzékletesen, részletekbe menően beszélt közönségének, hogyan képzeli bele magát a történetek szereplőinek bőrébe, hogy szinte hallja fülükben a hangjukat, át- és megéli érzéseiket, ismeri egész élettörténetüket. Bár bevallotta, sokszor neki is küzdelmekkel, nehézségekkel jár a veszteségekkel teli történelmi eseményekről való írás, azonban hisz abban, hogy mindezek családregény formájában történő elbeszélésével tudja begyógyítani a jelen társadalmán ma is tátongó, vérző sebeket. Mindemellett hangsúlyozta, hogy változó világunkban a XXI. századi ember olvasástempója is átalakul, hiszen a lassan építkező, hosszú könyvek mellett mind inkább nő a rövidebb idő alatt kiolvasható, cselekményközpontú kötetek népszerűsége. Éppen ezért nem tartja ördögtől valónak, ha a gyerekek a kötelező olvasmányok mellett könnyed, korosztályuknak szánt lektűrt vagy ponyvát is olvasnak, hiszen a cél, hogy egy életre megszeressék az olvasást. Bővebben

Január 18.

Január 18-án nagy érdeklődés mellett tartottuk meg a Muzsikusok, Barátok, Példaképek: M. Bodon Pál zenei írásaiból című kötet bemutatóját Kutatók, alkotók a könyvtárban sorozatunk keretében. Az eseményről a helyi médiumok, a Hírös.hu, valamint a KTV is tudósított, mely beszámolókat az alábbi linkeken tekintheti meg. Bővebben

Január 13.

2022-ben először Dr. Hahner Péter történész, a Rubicon Intézet főigazgatója volt könyvtárunk vendége „Nem középiskolás fokon…” olvasásnépszerűsítő, ismeretterjesztő sorozatunk keretében. Meghívottunk kedvenc témájáról, fő kutatási területéről, a nagy francia forradalomról tartott közönségének izgalmas, humorral fűszerezett, valamint festményekkel és filmrészletekkel színesett előadást. Dr. Hahner Péter először a jelentős történelmi esemény megnevezését, a forradalom szó használatának okát magyarázta a jelenlévőknek, mellyel a rossz érzésekkel társított polgárháború kifejezést helyettesítették. Részleteiben is taglalta a felkelések és a terror kirobbanásának okait, az egymást követő alkotmányok által ígérteket és az olykor azzal szembenálló valóságot, illetve Bonaparte Napóleon színre lépését és szerepét. Az egész XVIII. századi Európára hatással lévő események, a kutatók legóvatosabb becslései szerint is, legalább 2-300 ezer áldozatot követeltek, akik többsége alacsonyabb sorból származott. Bővebben

Január 5.

Virág Ágnes művészettörténész „Reneszánsz Madonnák” címmel tartott lebilincselő előadást a Nyugdíjas Könyvbarátok Klub tagjainak.

Egyik Madonna olyan mint a másik, gondolhatnánk, azonban az előadó olyan részletekre és izgalmas tényekre hívta fel a figyelmet, hogy el kellett ismerni, bizony tévedünk, ha így vélekedünk. A leghíresebb alkotásokat és azok alkotóit megismertetve, Virág Ágnes átfogó gazdasági, társadalmi körképet festett az alkotók koráról, valamint bemutatta a művészi technikák fejlődését is. Bővebben

Tisztelt érdeklődő! Korábbi híreinket az eseménynaptárban láthatja és keresheti!

Megszakítás