Skip to content Skip to footer
Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Megújuló könyvtári feladatok – szakmai továbbképzés

április 25. 09:00 - április 26. 16:30

Sikeres NKA pályázatunk segítségével kétnapos továbbképzést szerveztünk a könyvtári munka legfrissebb kihívásairól, az aktuális feladatokról Bács-Kiskun megye városi és községi könyvtárosai számára.
A képzés első napján Bujdosóné Dr. Dani Erzsébet, megyei könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Rasztik Péter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa tájékoztatott minket a könyvtárak számára aktuálisan elérhető pályázatokról, és a korábbi, a könyvtárakat is érintő Európai Uniós pályázati tapasztalatokról. Ezután egy nagyon alapos és részletes előadást hallhattunk Visky Ákos Lászlótól a webarchiválás lényegéről, a felmerülő problémákról, és ebben az új feladatban az Országos Széchényi Könyvtár és a települési könyvtárak szerepvállalásáról. Délután a könyvtári programszervezés legfontosabb jelenlegi kihívásáról, a Petőfi 200 és a Kodály emlékévekhez kapcsolódó lehetőségekről szerveztünk kerekasztal beszélgetést. Felkértük a Petőfi ügyben leginkább illetékes Bács-Kiskun megyei települések (Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Szabadszállás) könyvtárvezetőit, hogy beszéljenek az általuk eddig elvégzett munkáról, a tervezett programjaikról, a lehetséges kapcsolódási pontokról. A Kodály emlékév tervezett programjairól a Katona József Könyvtár könyvtárszakmai főosztályvezetője beszélt. Nagyon jó és termékeny megbeszélés alakult ki, a közönség és a kerekasztal előadóinak aktív részvételével. Szóba került, hogyan tudnánk a rendezvényeket, a kapcsolódó szakmai anyagokat, adatbázisokat, honlapokat összehangolni, és – Visky Ákos közreműködésével – a kapcsolódó webarchiválási kihívásokról is beszélgettünk.
A képzés második napján a könyvtárhasználóink, kiemelten a fiatalok újfajta megszólítására kaptunk ötleteket. A mindezt megalapozó előadást Dr. Guld Ádám média- és generációkutató tartotta, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének egyetemi docense. Nagyon alapos, élvezetes, és sok hasznos információt tartalmazó előadását még tovább is hallgattuk volna a mai fiatalok gondolkodásáról, életmódjáról. Kérésünkre külön kitért a figyelemgazdaság témakörére is. Ezután Pattantyús Ádám, a Sweet Escape Szabadulószoba alapítója adott gyakorlati segítséget, hogy milyen eszközökkel készíthetünk jelenleg népszerű virtuális szabadulószobát olvasóinknak egy-egy olvasmány vagy témakör népszerűsítésére. A közös ebéd után a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár Kollégái tartottak előadást, sajnos, ők csak virtuális Zoom platformos jelenléttel. Technikailag viszont megoldottuk, hogy ne csak mi lássuk őket, hanem ők is lássák és hallják az egész közönséget, így az előadásuk után igazi aktív párbeszéd alakulhatott ki. Őket a könyvtári szolgáltatások újfajta, humoros népszerűsítéséről kérdeztük, a kreatív alkotói folyamatról, az ezzel kapcsolatos közönség és fenntartói reakciókról, a technikai megvalósításról.
Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását a program megvalósításához!

Részletek

Kezdés:
április 25. 09:00
Vége:
április 26. 16:30
Esemény kategória:

Helyszín

Katona József Könyvtár
Kecskemét, Piaristák tere 8. Magyarország + Google Térkép
Megszakítás