Skip to content Skip to footer
Események betöltése

« All Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Házasság hete – Marton Zsolt: A jól működő párkapcsolat lelki alapja

február 17. 17:00 - 19:00

A Házasság hete kiemelt eseménye volt könyvtárunkban február 17-én, csütörtök délután Marton Zsolt váci megyéspüspök előadása. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családügyi Bizottságának elnöke elsőként a keresztény házasság örökérvényűségét és kegyelmet közvetítő, szentségi voltát emelte ki. A házasságra való felkészülés gyermekkorban kezdődik: meghatározó a szülői minta, és fontos, hogy a családok – a gyermekek életkorának megfelelően, de – tabuk nélkül beszéljenek otthon szexualitásról, párkapcsolatról.

A házasság előtt szükség van minimum egyéves “együttjárásra”, hogy megismerjék egymás családjának kultúráját, szokásait, megismerjék egymás barátait és minél több élethelyzetben megtapasztalják a másik ember működését. Természetesen nem hátrány egy kapcsolatban, ha a feleknek van közös érdeklődési területe. Püspök úr előadásában – a Katolikus Egyház Katekizmusát idézve – kiemelte a tisztaság fontossága: “A tisztaság […] a személy önátadásának iskolája. Az önuralom az önátadáshoz van rendelve. A tisztaság azt, aki gyakorolja, a felebarát előtt Isten hűségének és gyöngédségének tanújává teszi. A tisztaság erénye a barátságban kitágul. Megmutatja a tanítványnak, hogyan kell követnie Azt, aki barátainak választott bennünket, teljesen nekünk adta Önmagát és a maga isteni állapotában részesít bennünket. A tisztaság a halhatatlanság ígérete.”

A protestáns fordítású Szentírásban az “Amit Isten egybekötött” helyett “Amit Isten összeszerkesztett” szerepel, ami a házassági kötelék erősségét talán még inkább kifejezi. A jól működő párkapcsolat alapja a szerelem és a baráti szeretet, a közös álmok, vágyak, a benne résztvevők energiája, szépsége, egészsége, az anyagiak és sok minden más, ugyanakkor mindez semmit sem ér, ha Isten nincs közöttük. Isten tud valódi garanciaként szolgálni a házasságban, a szépség, pénz, egészség, stb. múlandó értékek. A mai világ nem nagyon ismeri a hűséget, de mi hiszünk benne – fogalmazott előadásában Marton Zsolt. A gyermekre pedig nem valamiféle járandóságként, hanem Isten ajándékaként kell tekinteni, amit akkor kell fogadni, amikor adatik.

Bővebben

Részletek

Dátum:
február 17
Időpont:
17:00 - 19:00
Esemény kategória:

Helyszín

Katona József Könyvtár
Kecskemét, Piaristák tere 8. Magyarország + Google Térkép
Megszakítás